Boerenprotesten op meerdere plaatsen in Fryslân

Door: Ynte Dragt 112
Enkele actievoerders verzamelden vanavond bij Oppenhuizen om vervolgens richting Heerenveen te vertrekken.
Enkele actievoerders verzamelden vanavond bij Oppenhuizen om vervolgens richting Heerenveen te vertrekken.

FRYSLAN - Op verschillende plekken in de provincie zijn boeren en andere mensen aan het protesteren. Ze sympathiseren met de boerenacties die ook elders in Europa plaatsvinden. In appgroepen werd opgeroepen om vrijdagavond rond 20.00 uur te verzamelen op verschillende locaties langs de A7, evenals in Drachten, Sneek, Bolsward, Zurich, Heerenveen en Joure.

Er werd gehoor gegeven aan de oproep, op meerdere locaties stonden mensen met trekkers, borden en vlaggen. Wel met wisselende opkomst: zo hadden zich in Joure een aantal trekkers verzameld, terwijl er in Zurich maar één tractor stond. In Heerenveen verzamelden zich mensen bij het distributiecentrum van de Lidl. 

Met tractoren werd later op de avond nog even gepoogd de N7 bij Sneek ter hoogte van de McDonalds te blokkeren, maar de actievoerders zijn vervolgens vertrokken richting Heerenveen om zich aan te sluiten bij een blokkade op de A7 van Drachten naar Heerenveen. 

Blokkade A7
Al het verkeer in de richting van Heerenveen staat vanaf 21.30 uur stil. Er staat een colonne op de snelweg, met meerdere trekkers breed. Het verkeer in de richting van Groningen rijdt nog wel, maar ook daar is vertraging. Er is politie aanwezig om het verkeer dan de A7 af te halen. Bestuurders moeten vanuit de richting van Groningen de afslag naar Drachten-Leeuwarden nemen.

Mogelijk zouden de demonstranten van plan zijn om in de richting van de Afsluitdijk te rijden, maar op dit moment lijken ze nog met name stil te staan. Er zouden ook tractoren op de A31 zijn gereden en op het viaduct staan aardig wat mensen te kijken.


Actievoerders bij McDonalds in Joure - Foto redactie