Groninger PvdA Tweede Kamerlid stelt vragen aan de minister van Volksgezondheid over de sluiting van ziekenhuizen in Friesland

Algemeen
Foto Henk van der Veer
Foto Henk van der Veer

DENHAAG- Het Groninger PvdA Tweede Kamerlid Julian Bushof heeft vragen aan de minister van Volksgezondheid Ernst Kuiper over de sluiting van het Sneker Antonius Ziekenhuis en het Tjongerschans Ziekenhuis in Heerenveen.

\n

 

 

  1. Bent u bekend met het nieuws dat Friesland van vier naar drie ziekenhuizen gaat?
  2. Deelt u onze grote zorgen over het uitkleden van de zorgvoorzieningen in Friesland?
  3. Hoe is dit besluit tot stand gekomen? En hoe zijn gemeenten hierin meegenomen?
  4. Hoe kan het dat wethouders uit betrokken gemeenten niet op de hoogte waren van dit ingrijpende besluit?
  5. Klopt het dat het besluit dat het Antonius ziekenhuis uit Sneek verdwijnt niet op de agenda is geweest van de ROAZ waar GGD Fryslân aan tafel zit? En klopt het dat dit tegen de AMvB acute zorg in gaat?
  6. Hoe wordt er toegezien op een gedegen proces rond dit ingrijpende besluit?
  7. Hoe bent u betrokken bij deze herschikking van het Friese zorglandschap? Welke rol ziet u hierin voor uzelf?
  8. Welke verschillende scenario’s voor de herindeling van het zorglandschap zijn verkend? Kunnen deze openbaar worden gemaakt?
  9. Welke factoren zijn in deze scenario’s meegenomen? Was hierbij aandacht voor de vraag of en in welke mate personeel wel/niet mee overgaat en of dat uitstroom van zorgpersoneel dat zo hard nodig is kan betekenen?
  10. Is er een analyse gedaan over het effect van deze herschikking op de bereikbaarheid van ziekenhuiszorg in Friesland? Zo ja, kunt u deze delen? Zo nee, zou dit niet een voorwaarde moeten zijn voor dit besluit?
  11. Is er een inventarisatie gedaan van de toename van reistijd en aanrijtijd door het verdwijnen van de ziekenhuizen? Zo ja, kunt u deze delen? Zo nee, kan dit alsnog gedaan worden?
  12. Bent u ervan op de hoogte dat de aanrijdtijden naar een SEH nog verder vergroten door verdwijning van het ziekenhuis uit Sneek, zoals 20 juni 2023 gecommuniceerd? En dat de druk op de huisartsen verder toeneemt en het voor zwangere inwoners uit het IJsselmeergebied nu zeer risicovol wordt om thuis te bevallen? 
  13. Deelt u de mening van het netwerk van Gemeenten met een Regionaal Ziekenhuis dat de AMvB acute zorg een bredere interpretatie heeft van het betrekken van gemeenten en inwoners dan het zogenaamde stroomschema AmvB en regeling Acute Zorg? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid het stroomschema aan te passen naar de oorspronkelijke bedoeling van de AMvB?  
  14. Hoe gaat u om met uw aanpak van ongelijke behandeling voor gelijke maatstaven op dit dossier waarbij ongelijke behandeling nodig is voor het bereiken van een gelijk resultaat, aangezien de aanrijdtijden in Friesland één van de langste van heel Nederland zijn?
  15. Wat gaat u doen om te zorgen voor behoud van voldoende zorgvoorzieningen in de regio? 
  16. Kunt u deze vragen beantwoorden voorafgaand aan het Commissiedebat Ziekenhuizenzorg?