Drie vermiste bemanningsleden van de Lancaster ED603 zijn gevonden. Daarmee is de berging succesvol verlopen

Door: Ynte Dragt Algemeen
De bemanning van de ED603
De bemanning van de ED603 Afbeelding: Website Geborgen verleden

SUDWEST-FRYSLAN - Nadat op 6 oktober de bergingswerkzaamheden van de Lancaster ED603 door defensie waren  afgerond is aannemer Leemans Speciaalwerken direct begonnen met het ontmantelen van de bergingslocatie in het IJsselmeer bij Kornwerderzand. De verwerkingslocatie is weer opgeruimd en de damwandconstructie is uit het water verwijderd. Begin november was de gehele locatie opgeruimd en zijn de werkzaamheden van de daadwerkelijke berging volledig afgerond. 

Stoffelijke resten zijn van de drie vermiste bemanningsleden
Eind november kreeg gemeente Súdwest-Fryslân van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) het positieve bericht dat het onderzoek naar de stoffelijke resten van de bemanning van de Lancaster ED603 is afgerond. Laboratoriumonderzoek in Soesterberg heeft uitgewezen dat de stoffelijke resten, die zijn aangetroffen tussen de wrakdelen van de Britse Lancaster bommenwerper ED603, toebehoren aan de drie vermiste bemanningsleden Arthur Smart, Charles Sprack en Edward Moore. Hiermee komt er voor hun families in het Verenigd Koninkrijk een einde aan een lange periode van onzekerheid over hun lot. De nabestaanden zijn inmiddels over het resultaat geïnformeerd.

Hiermee is de berging van de Lancaster ED603 dan ook succesvol te noemen! Het doel was om de vermiste bemanningsleden te vinden en het is nu nog even afwachten op het bericht van de Engelse overheid om te horen waar, en wanneer, de gevonden bemanningsleden naar hun laatste rustplek worden gebracht.

Gemeente Súdwest-Fryslân is nu nog aan het kijken met diverse (lokale) musea waar de bijzondere wrakdelen van de Lancaster tentoon gesteld kunnen worden, zodat we het verhaal van de Lancaster ED603 en zijn bijzondere bemanning kunnen blijven vertellen.  Ga voor meer informatie over de Lancaster ED603 en zijn 7 dappere bemanningsleden naar de website geborgen verleden