Huiskatten vangen om weidevogels te beschermen

Door: Omrop Fryslân Algemeen
Afbeelding
Foto Binne-Louw Katsma

FRYSLAN - De Bond van Friese Vogelwachten wil huiskatten in het weiland vangen en naar een opvang brengen om zo de weidevogels te beschermen. Omdat de meeste katten gechipt zijn, is de eigenaar meestal wel te vinden. Die kan de kat dan na het betalen van een boete weer ophalen.

Met dat idee kwam voorzitter Keimpe Strikwerda kortgeleden op de algemene ledenvergadering van de BFVW. De bond voert al jaren campagne om katteneigenaren over te halen de poes in huis te houden in het voorjaar. Maar dat is niet genoeg want veel katten eten nog steeds nesten leeg. “Eigenlijk is het niet uit te leggen dat mensen dikke boetes krijgen als er honden in het veld komen en dat katten vrij zijn om de natuur te vernielen”, zegt Strikwerda.

Als het niet helpt om mensen te vragen hun kat binnen te houden, is het vangen van katten een optie voor de BFVW, zegt Strikwerda: “We zijn van plan die katten te vangen. Dat vangen houdt in dat wij ze afvoeren naar een opvang.”

Gechipt
Omdat de meeste huiskatten zijn gechipt, is het niet moeilijk de eigenaren op te sporen. Die kunnen de kat dan weer ophalen. “Maar dan vind ik ook dat er een flinke vergoeding tegenover moet staan zodat de mensen voelen en denken: dit moet volgend jaar niet weer zo.”

Steviger aanpakken
Het is niet de bedoeling mensen te straffen, maar wel dat ze leren de katten thuis te houden. Nu kan het natuurlijk gebeuren dat mensen het niet goed vinden dat iemand hun huisdier vangt.

Strikwerda begrijpt dat: “Dat wordt ook een heel gedoe. Dat is ook zo. Soms moet je door de zure appel heen bijten en even steviger aanpakken. En als dat ook naar buiten komt en mensen er over praten dan heeft dat ook weer uitstraling naar andere mensen toe.”