Elektrisch opladen van je auto is het duurst in gemeente Súdwest-Fryslân, blijkt uit onderzoek van Independer

Door: Ynte Dragt Algemeen
Laadpalen op het Veemarktterrein in Sneek
Laadpalen op het Veemarktterrein in Sneek Foto: Ynte Dragt

SUDWEST-FRYSLAN - Fryslân is relatief duur als je je auto elektrisch oplaadt bij een openbare laadpaal in één van de Friese gemeentes. Daarnaast verschillen de tarieven ook nog enorm. Gemeente Súdwest-Fryslân berekent zelfs het hoogste tarief van Nederland.

Voor openbaar laden betaal je in Fryslân gemiddeld 38 cent per Kwh, al verschillen de kosten hiervoor sterk per gemeente. In Súdwest-Fryslân is laden bijvoorbeeld ruim 2,5 keer duurder dan op Ameland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement. Het scheelt dus flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt. Ten opzichte van andere provincies betaal je in Fryslân gemiddeld 5,6% meer dan elders in het land.

Ameland is momenteel de voordeligste gemeente om je auto openbaar op te laden. In deze gemeente betaal je gemiddeld 24 cent per Kwh. Ameland is daarmee de goedkoopste gemeente van heel Nederland. Een groot verschil met de duurste gemeente, Súdwest-Fryslân, waar het tarief gemiddeld 63 cent per Kwh is

Laadkracht
Volgens gemeente Súdwest-Fryslân werken zij samen met leverancier Laadkracht B.V. Laadkracht plaatste exact drie jaar geleden de eerste openbare laadpaal in de gemeente en in 2022 zijn er prijsafspraken over de tarieven gemaakt. Deze zijn vastgezet tot eind 2025. Als basis zijn de toen gangbare tarieven op de energiemarkt gehanteerd. Daarna zijn de tarieven fors gedaald en met de kennis van nu blijkt dit achteraf niet de juiste keuze te zijn geweest.

Gemeente SWF wil het elektrisch rijden juist stimuleren en dan helpt het niet als je relatief hoge kosten voor elektrisch opladen hanteert. “Over de tarieven gaan we dan ook in gesprek met Laadkracht B.V.”, laat de gemeente in een reactie weten.

Dit zijn de duurste Friese gemeenten om je auto op te laden:

Súdwest-Fryslân: 63 cent per Kwh
Schiermonnikoog: 45 cent per Kwh
Harlingen: 39 cent per Kwh
Dantumadiel: 38 cent per Kwh
Noardeast-Fryslân: 38 cent per Kwh