Skuzum zet verdere stappen op gebied van duurzaamheid

Door: Henk van der Veer Algemeen
Skuzum zet verdere stappen op gebied van duurzaamheid
Skuzum zet verdere stappen op gebied van duurzaamheid Foto aangeleverd

SKUZUM-Skuzum heeft altijd al een open blik richting duurzaamheid gehad. Sinds 1996 is er een dorpsmolen, waarvan de opbrengsten worden gebruikt voor de financiering van activiteiten ten behoeve van de mienskip. Nu is een volgende stap gezet met de aanschaf van een elektrische dorpsauto.

Wichert Eikelenboom coördineert het project namens Dorpsbelang. “Veel gezinnen hebben één of meer auto’s, die het grootste deel van de tijd stilstaan. Dat is zonde, want APK, autoverzekering en wegenbelasting gaan ook door als de auto niet wordt gebruikt. Naast onnodige kosten zorgen al die niet gebruikte auto’s ook voor overvolle straten. Door een auto te delen wordt een tweede auto overbodig. Een elektrische deelauto is bovendien een duurzame manier van mobiliteit.”

De auto staat ten dienste van alle inwoners van Skuzum en kan zowel worden benut voor de weekboodschappen, een weekendje weg of zelfs een vakantie. Voor de exploitatie wordt samengewerkt met Onze Auto. “Die hebben,” zegt Eikelenboom, “een erg simpel systeem. Via een app kan de auto worden gereserveerd en dezelfde app zorgt voor het openen en sluiten. Geen gedoe dus met uitwisselen of kwijtraken van sleutels. Afrekenen gaat rechtstreeks op basis van de gegevens uit de app.”

Een deel van de opstartkosten is betaald uit de gelden van het Ondernemersfonds SWF, de operationele kosten komen uit de opbrengsten van de windmolen. “Onze financiële positie is luxueus. Daardoor hoeven we de vaste kosten niet in rekening te brengen bij de gebruikers. Zij betalen alleen een paar euro voor de uren die zij de auto gebruiken en een bescheiden kilometervergoeding,” aldus Wichert Eikelenboom.