Vrijwilligersorganisatie Stichting Present Súdwest-Fryslân verbindt hulpaanbod met hulpvraag

Door: Ynte Dragt zo 7 apr, 21:25 Algemeen
Foto: Petra Kroon
NL Doet
NL Doet

SUDWEST-FRYSLAN - Stichting Present is in Súdwest-Fryslân gestart in 2009 en bestaat dus al 15 jaar. Present is een vrijwilligersorganisatie die mensen helpt die ondersteuning nodig hebben. Dat kan een praktische klus thuis of een sociale activiteit zijn. De stichting koppelt deze mensen aan vrijwilligers die hulp aanbieden. Een groep die iets voor een ander wil doen. In principe één dag, omdat je als groep in een dag ook heel veel voor iemand (thuis) kan betekenen.

Namens de stichting Present spreken we met Christa van Koeveringe en Dirk Jan Pheifer. Christa is al vanaf het begin betrokken bij de stichting en zij vertelt wat Present zoal doet. “Wij helpen mensen die in een situatie terecht zijn gekomen waarbij ze een duwtje in de rug goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door ziekte, ongeval of ernstige privéomstandigheden, waardoor ze in de professionele hulpverlening terecht zijn gekomen. Via de hulpverleners kunnen ze aan ons worden voorgesteld. Vaak kan het uitvoeren van een klus thuis de mensen weer op weg helpen.”

Een laminaatvloer leggen 
“Door opeenstapeling van problemen komen ze er niet aan toe om bijvoorbeeld de zolder eens op te ruimen, de tuin op te knappen, de laminaatvloer leggen, het sauzen van een woonkamer of het inrichten van een kinderkamer”, zegt Christa. “Ze willen het wel heel graag, maar in het hoofd blokkeert er iets. Ze zien er tegen op, of er is schaamte om zelf naar hulp te zoeken. Het kan ook zijn dat er gewoon niemand is die ze even kunnen vragen, omdat ze om wat voor reden dan ook in een isolement zijn geraakt.” Overigens kunnen de klussen ook een sociaal karakter hebben, bijvoorbeeld een wandeling of een koffiemomentje bij bewoners in een zorginstelling.

“Deze mensen koppelen we aan een groep vrijwilligers die een klus voor iemand wil doen”, vult Dirk Jan Pheifer aan. “Een vrijwilligersgroep kan zich bij ons aanmelden om een dag de handen uit de mouwen te steken. Dat kan bijvoorbeeld vanuit de kerk, maar ook een sportteam, vriendengroep of samen met je collega’s zijn. De oplossing hebben wij dus in feite met onze vrijwilligers al in huis, en zij kunnen worden gevraagd een probleem voor iemand op te lossen.“

“Soms komt het heel dichtbij”
Volgens Christa kan het best confronterend en emotioneel zijn wanneer er in één keer een groep vrijwilligers bezig is in je huis. “Daar bereiden we de mensen dan ook goed op voor.” Maar ook voor de groep zelf kan het heftig zijn als ze de verhalen horen van degene die ze helpen. Dirk Jan: “Een vriendenploeg of een sportteam bestaat meestal uit mensen uit hetzelfde milieu, met hetzelfde netwerk. Onder ogen zien dat er ook een andere kant van de samenleving is, kan een eye-opener zijn. Soms komt het heel dichtbij.”

Christa vertelt het verhaal van een groep die aan het werk was bij iemand die door een ongeval in een rolstoel terecht was gekomen. Plots kwam het besef dat zoiets jezelf ook zomaar kan overkomen.

NLdoet
Christa van Koeveringe en Dirk Jan Pheifer staken onlangs ook zelf de handen uit de mouwen. Een mooi moment daarvoor was NLdoet op 15 en 16 maart, de grootste vrijwilligersactie van ons land. Zij waren in goed gezelschap, want ook burgemeester Jannewietske de Vries en wethouder Marianne Poelman waren aanwezig voor een schoonmaak- en opruimklus bij een bewoonster van Súdwest-Fryslân. Bovendien werd de voor- en achtertuin opgeknapt. Een onvergetelijke ervaring voor alle betrokkenen, ook voor de bewoonster zelf.

Zij vertelt dat ze door privéomstandigheden samen met haar dochtertje in Friesland terecht is gekomen. “Via een maatschappelijk werker en de ambulante hulpverlening ‘Connecting Hands’ werd ik voorgesteld aan Stichting Present, omdat ik thuis, wel de basisdingen, maar niet meer aan de klussen toekwam die wat extra tijd kosten, zoals bijvoorbeeld de tuin, maar ook het schoonmaken van een afzuigkap. Ik was eerst wel wat angstig, al die mensen bij mij in huis. Maar de sfeer was erg leuk en gezellig. Dat de burgemeester in je keuken staat te boenen, en de wethouder je tuinpad onkruidvrij maakt, is natuurlijk bijzonder, maar zo heb ik dat eigenlijk niet eens ervaren. Iedereen is gelijk en ze toonden veel waardering hoe ik me, ondanks alle problemen, red met mijn dochter.”

Meld je aan voor een klus
Lijkt het jou ook leuk om samen met je collega’s of vrienden een keer aan de slag te gaan? Meld je dan aan via de website of neem contact op met Stichting Present Súdwest-Fryslân.
Website: www.stichtingpresent.nl/sudwestfryslan
Telefoon: 06 49 63 20 59
Mail: info@presentswf.nl

Foto: Petra Kroon
Tekst: Ynte Dragt