Politiek hekelt ‘racistische uitspraken’ Johan Derksen over Habtamu de Hoop

Door: Henk van der Veer Algemeen
Politiek hekelt 'racistische uitspraken' Johan Derksen over Habtamu de Hoop
Politiek hekelt 'racistische uitspraken' Johan Derksen over Habtamu de Hoop Foto Tom Coehoorn

WOMMELS- Uitspraken van Johan Derksen over de Friese identiteit van Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop veroorzaken een golf van boze en ontstelde reacties. Ook De Hoop zelf heeft intussen gereageerd. “Nou Johan, ik ben Fries.”

In het programma Vandaag Inside ging het over het feit dat er 18 miljoen euro werd uitgetrokken voor het bevorderen van de Friese taal en cultuur. Er werd een fragmentje getoond waarin De Hoop daar opgetogen op reageert.

“Hij staat hier uit zijn nek te lullen”, zei Derksen na het fragment. “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om er zo over te praten. Hij is toch geen Fries.”

Presentator Wilfred Genee bracht nog in: “Maar hij is geadopteerd door Friese ouders.” Voor Derksen maakte dat niets uit: “Hij is toch geen Fries, kom op zeg.”

In de studio werd gelachen. Genee zei nog: “Maar hij spreekt het echt heel goed.” Waarna Derksen antwoordde: “Ik ben toch ook geen Surinamer?”

Racisme

Op internet reageren veel mensen boos op de woorden van Derksen. Veel mensen vinden de uitspraken racistisch.

Onder hun D66-fractievoorzitter Rob Jetten, demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. Ook oud-PVV-Kamerlid Harm Beertema neemt het voor De Hoop op.

Bovendien spreken Friese politici hun onvrede uit. NSC-Kamerlid Aant-Jelle Soepboer noemt de uitspraken van Derksen “rabiate onzin.” En PvdA-Statenfracties Edou Hamstra zegt: “Bijna racisme. Vreselijk beschamend.”

De Hoop zelf kwam ook met een reactie op X, eerder Twitter, daarin richtte hij zich rechtstreeks tot Derksen. “Nou Johan, ik ben Fries. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Wommels. Opgevoed door twee Friese ouders.”

Nu hoopt De Hoop als Kamerlid wat terug te doen voor de kansen die hij kreeg, zegt hij in het filmpje. “Om heel eerlijk te zijn heb ik niet zoveel tijd in deze flauwekul. Dus als je het goed vindt, ga ik weer lekker aan het werk.”

Tûmba krijgt meldingen

Bij antidiscriminatiebureau Tûmba zijn naar aanleiding van de uitspraken van Derksen al meldingen binnengekomen. Mirka Antolovic van Tûmba geeft aan dat ze aan De Hoop heeft gevraagd of hij aangifte wil doen.

Statenlid Jaap Stalenburg van de PvdA is geschrokken van de woorden van Derksen. Hij heeft bij de partijtop aangegeven dat hij vindt dat de zaak hoog moet worden opgenomen.

Derksen ontkent dat er sprake is van racisme

Derksen zelf is zich inmiddels van geen kwaad bewust. “Wat je ook zegt tegenwoordig, er wordt altijd wel racisme bij gehaald, of antisemitisme of homofobie”, zegt hij tegen het AD.

Volgens hem heeft het niets met racisme te maken. “Wat een onzin. Hier stond geen geboren Fries te praten, maar mijn punt was dat ik het belachelijk vind dat er 18 miljoen euro naar de Friese taal gaat in een tijd dat er zoveel bezuinigd moet worden.”

Bron Omrop Fryslân