Record aantal bezoekers voor o.a. Woudagemaal, Fries Scheepvaart Museum en Museum Joure

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

FRYSLÂN - Voor het eerst sinds de coronaperiode zijn er in één jaar tijd weer meer dan 1 miljoen bezoekers in de Friese musea geweest. Het bezoekersaantal kwam in 2023 in totaal uit op 1.050.000, met daarbij verschillende bezoekersrecords. Museumfederatie Fryslân en Friese musea kijkt dan ook terug op een geslaagd jaar.

Meerdere musea in Fryslân hebben een recordjaar gehad. Zoals het Woudagemaal in Lemmer, het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, Museum Joure, het Hannemahuis in Harlingen, het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand, Museum Dokkum, Museum Dr8888 en ’t Kiekhuus in Wolvega. Zij beleefden allemaal hun drukstbezochte jaar tot nu toe.

Dit geldt ook voor het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Zij kregen in september de UNESCO – Werelderfgoedstatus, een hoogtepunt van 2023. Bezoekers snelden in Franeker niet alleen naar het Planetarium toe, maar ook Museum Martena en het Keatsmuseum geven aan in het najaar drukker bezocht te zijn dan voorgaande jaren.

Mooi maar toch zorgen
Mirjam Pragt van Museumfederatie Fryslân vindt het heel mooi voor alle musea dat ze weer meer bezoekers trekken. “Zeker voor een aantal die afgelopen jaar een jubileum vierden. We merken dat vooral lokale en regionale activiteiten goed werken voor de musea. Zoals jubileumacties, een markt of braderie, Open Museum Maand, Help Pake & Beppe de Vakantie Door, Coole Kidsnacht en natuurlijk ook Museumnacht FRL in september.”

Maar er zijn ook nog wel zorgen voor de musea geeft Mirjam Pragt aan. “Op financieel gebied zeker. Bijvoorbeeld als het gaat om het rondkrijgen van de begroting, maar ook de inflatie en de hogere gasprijs. Door dit laatste gingen enkele musea zelfs later open in 2023.” Al met al blijft ze positief vooruitkijken naar 2024. “Op naar nog meer bezoekers die de prachtige musea in Fryslân bezoeken en ervaren.”