Ontdek het weidevogelgebied in Súdwest-Fryslân!

Door: Ynte Dragt Cultuur en uitgaan
Doris Mooltsje bij Oudega
Doris Mooltsje bij Oudega Foto: Geertje Posthuma

SUDWEST-FRYSLAN - Het is voorjaar, dus trek je wandelschoenen aan of pak je fiets uit de schuur. Het Agrarisch Collectief Súdwestkust heeft 4 fietsroutes en 2 wandelroutes gemaakt die langs weidevogelgebieden gaan. Zo kun je zien wat agrarisch natuurbeheer eigenlijk is en met een beetje mazzel weidevogels spotten.

Het Agrarisch Collectief Súdwestkust wil graag de bewoners van het gebied kennis laten maken met wat de leden – de boeren - van het collectief doen. Waarom staat het water zo hoog in de sloten? Waarom ligt er mest én stro op het land? En waarom staat een deel van het weiland onder water? Daarom heeft het collectief 4 fietsroutes en 2 wandelroutes gemaakt, allemaal in de buurt van Workum.

Fietsen langs de plas-dras
Met de fietsroutes kun je op eigen gelegenheid de weidevogelgebieden ontdekken. Op elke route staat aangegeven waar je goed de beheermaatregelen kunt zien: bijvoorbeeld waar ligt de plasdras? Waar is kruidenrijk grasland te zien. En meestal kun je daar ook de weidevogels spotten. De fietsroutes starten vanuit Workum en gaan in 4 richtingen. De route kan natuurlijk ook halverwege gestart worden.

Wandelend weidevogels spotten
Wandel je liever? Dan zijn er 2 wandelroutes. De ene wandelroute gaat via het oude kerkpad De Tillefoane naar de Workumerwaard. Ook op de Workumerwaard worden beheermaatregelen uitgevoerd, zodat de weidevogels kunnen foerageren en broeden. De andere route gaat via de zeedijk naar It Toarntsje richting Hindeloopen. Aan de linkerkant ligt een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer en als je geluk hebt zie je daar ook nog een aantal reeën. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen!

Downloaden of afhalen routes
Je kunt de routes downloaden via Sudwestkust of gratis afhalen bij een aantal punten:

  • Foyer van Bibliotheek Workum
  • Museum Warkums Erfskip
  • Vakantiepark De Kuilart in Koudum
  • Doarpswinkel in Oudega

Over Agrarisch collectief Súdwestkust
Collectief Súdwestkust richt zich op Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) en gebiedsontwikkeling. Dit doen ze samen met gemeente Súdwest-Fryslân als één van de samenwerkingspartners. Behoud van weidevogels is hierin een belangrijk speerpunt. Het collectief zet zich in voor het versterken van de biodiversiteit en natuurinclusieve Landbouw in de breedste zin van het woord. Het werkgebied ligt binnen de gemeente Súdwest-Fryslân en is opgedeeld in 11 deelgebieden, de zogenoemde mozaïeken.

Bron: Gemeente SWF


Ontdek het weidevogelgebied - Afbeelding: Sudwestkust.nl