Grote belangstelling voor het Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân

Door: Henk van der Veer In bedrijf
Grote belangstelling voor het Ondernemersfonds
Grote belangstelling voor het Ondernemersfonds Foto aangeleverd

NIJLAND- Een kleine honderd belangstellenden hebben zich dinsdagavond in Nijland laten voorlichten over het Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân. Naast bestaande trekkingsgerechtigden werden tientallen nieuwe deelnemers geïnformeerd over de achtergronden en werkwijze van het fonds. Voorzitter Robert van de Leur vertelde onder andere over de vele projecten die de afgelopen 8 jaar in diverse kernen zijn gerealiseerd en verduidelijkte de spelregels van het fonds aan de hand van foto’s. Fondsmanager Anton van Dijk besprak daarna de praktische invulling van de aanvraagprocedure en de verantwoording.

Tijdens de geanimeerde bijeenkomst, waar ook raadsleden en enkele dorpscoördinatoren van de gemeente aanwezig waren, was er volop ruimte voor vragen, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Na afloop van de bijeenkomst ontvingen alle trekkingsgerechtigden een enveloppe met gegevens over het beschikbare budget voor hun kern en werd er volop nagepraat. Nic Westrik, aanwezig namens Folsgare, sprak van een “zeer nuttige avond met een strakke regie”. Rob Goedhart die namens Koudum aanwezig was, sprak in november 2023 bij de Gemeenteraad in en vertelde destijds dat Koudum ook prima zou kunnen leven zonder fonds. Goedhart: “Nu er een democratisch besluit is genomen, blijven we gebruik maken van het fonds. Het is goed om te merken dat het fondsbestuur in samenspraak met deelnemers een aantal vereenvoudigingen heeft kunnen doorvoeren.” Jarinka Nauta uit Abbega is erg in haar nopjes: “In Abbega gaan we dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden die het fonds ons biedt.”

Verlenging Ondernemersfonds voor periode van vijf jaar

Het Ondernemersfonds SWF is opgericht in 2016. Eind 2023 heeft de gemeenteraad in grote meerderheid besloten voor een verlenging van het Ondernemersfonds voor een periode van 5 jaar. Vanaf 1 januari 2024 is de mogelijkheid tot compensatie komen te vervallen en kunnen alle 89 kernen aanspraak maken op geld van het fonds. Ook is de uitzonderingspositie van agrariërs is beëindigd.

Het Ondernemersfonds heeft een aantal vereenvoudigingen in de procedure doorgevoerd. Zo hoeven kernen vooraf geen begrotingen meer in te dienen en kan het beschikbare budget per kern met één formulier worden aangevraagd. Het bestuur van de trekkingsgerechtigde Ondernemersvereniging verklaart vooraf dat de gelden op democratische wijze door de leden worden verdeeld over projecten. Achteraf wordt onder andere door middel van publicatie op de website van het Ondernemersfonds verantwoording afgelegd van de gerealiseerde projecten en de daaraan bestede bedragen. 

Het Ondernemersfonds heeft een plan van aanpak opgesteld om de 50 nieuwe deelnemers te verwelkomen. Overigens blijven de fondsgelden voor elke kern gedurende 5 jaar beschikbaar, waardoor snelle actie niet persé nodig is.