Ciska Adema uit Workum en Mirthe Hartman uit Sexbierum Nederlands Kampioen Judo -18 jaar

Door: Ynte Dragt Sport
Ciska Adema (tweede van links) is Nederlands kampioen.
Ciska Adema (tweede van links) is Nederlands kampioen. Foto: Sportcentrum Akkermans

DEN HAAG - Zaterdag 17 februari vonden in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag de Nederlandse Kampioenschappen Judo onder de 18 jaar plaats. Maar liefst zeven van de negen deelnemers van Judoteam Akkermans kwamen in de top 10 van Nederland terecht. Nederlands kampioen werden Ciska Adema en Mirthe Hartman.

Ciska Adema won de finale met een ippon. Voor haar was het de tweede keer dat ze Nederlands kampioen in de categorie -18 jaar werd. Mirthe Hartman wist in een spannende finale met een houdgreep te winnen. Ze is laatstejaars -15 en nog maar 13 jaar jong. Ze wist zich tijdens de districtskampioenschappen twee weken geleden te plaatsen voor het NK tot 18 jaar.

Mirthe Hartman Nederlands kampioen judo-15. - Foto: Sportcentrum Akkermans

Haar zus Sanne Hartman stond eveneens sterk te judoën. Ze verloor de halve finale, maar mocht strijden voor een bronzen medaille. In de golden score wist ze de wedstrijd te winnen met een waza-ari.

Maaike Hoogeveen (Oldeholtpade) verloor de strijd om het brons en werd knap 5e. Rutger Eijzenga (Tzum) werd 7e en Tymen Huitema (Jutryp) en Jelte Ypma (Marsum) werden 9e. Jarno Veenstra en Tamara Bonnema strandden in de herkansing.

Het coachteam Véronique Akkermans, Wytze de Jong en Jelmer Eijzenga kijken terug op een schitterende dag voor het hele judoteam.

Verslag: Ida en Lianne Hartman