FOTO’S / Opening nieuwe zwemtrap bij Laaksum, een koud kunstje!

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
Afbeelding
Foto Folkert Folkertsma

LAAKSUM - Bij het kleinste haventje van Fryslân, dat van Laaksum, was behoefte aan een zwemtrap. Zo zouden de leden van zwemvereniging Laaksum makkelijker in het water kunnen komen. Laaksum is een klein dorpje met 15 inwoners met een actieve zwemvereniging.  Een groep vrouwen doet aan buiten zwemmen en gaat op gezette tijden het koude water in. Gezond voor jong en oud.

Versterken Friese IJsselmeerkust
Probleem bestond uit het feit dat het lastig was om in het water te komen, want het was benen breken om over de basaltblokken te klimmen die in het water liggen. Dan kan natuurlijk pijnlijk zijn ook gezien dat een aantal dames al op leeftijd zijn. Vandaar het verzoek aan de gemeente om hier een zwemtrap aan te leggen zodat iedereen makkelijk op een comfortabele manier het water in kan lopen. Die heeft dat opgepakt in het kader van het project Versterken Friese IJsselmeerkust als onderdeel van het aanpakken van de haven.

CSG Bogerman College Sneek
Het ontwerp van de trap is uitbesteed aan het Technasium van het CSG Bogerman uit Sneek als leerproject. De leerlingen hebben de trap ontworpen en zich bezig gehouden met de organisatie er om  heen. Lastig punt was volgens hun dat er meerdere eigenaren en belanghebbenden zijn. Voor wat betreft de haven, de dijk en het IJsselmeer zijn er verschillende organisaties die toestemming moeten geven met elk hun eigen eisen. Soms werd er volgens een leerling een vraag uitgezet en duurde het meer dan een dag voordat er antwoord kwam. Volgens Provincie en Gemeente komt zoiets vaker voor en is dat best snel.

Welkomstwoord en opening
Iedereen werd welkom geheten bij Laaksum Terras Overwijk. Onder het genot van een lekker bakje koffie werd door Wethouder Henk de Boer van Gemeente Súdwest Fryslân en Gedeputeerde Friso Douwstra van Provincie Fryslân een en ander uitgelegd. Hoe het tot stand is gekomen en hoe de opening zal verlopen. Daarna ging iedereen naar de zwemtrap waar Trientsje Albada namens de zwemvereniging het lint doorknipte. Aansluitend gingen de jongens van het CSG Bogerman de zwemtrap in gebruik nemen met een frisse duik in het IJsselmeer. Met nog een groepsfoto op de zwemsteiger was de opening voorbij en konden de kleren weer aan. Gezien de temperatuur was dat zeker aan te raden. De Laaksumers hebben er een prachtige zwemtrap bij, een aanwinst , ook voor de haven.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding