Honderdste deelnemer Welzijn op Recept!

Door: Ynte Dragt Gezond en fit
Van links naar rechts Foekje Kurpershoek, Trees Flapper en Mirjam Krop
Van links naar rechts Foekje Kurpershoek, Trees Flapper en Mirjam Krop Foto: Gemeente SWF

SUDWEST-FRYSLAN - In april 2022 is gemeente Súdwest-Fryslân gestart met de pilot Welzijn op Recept. Eind november is de 100e deelnemer aangemeld. Een mooie mijlpaal.

Wat is Welzijn op Recept?
De naam zegt het eigenlijk al, het is een recept voor welzijn. Het is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. Denk aan vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook gevoelens van stress, angst en somberheid. Deze klachten hebben namelijk lang niet altijd een medische oorzaak. Met Welzijn op Recept krijgen mensen daarom geen recept voor medicijnen, maar worden ze doorverwezen naar een welzijnscoach.

Wat doet een welzijnscoach?
Een welzijnscoach gaat met iemand in gesprek en kijkt samen waar de klachten vandaan komen. Vaak spelen onderliggende zaken een rol, denk aan het overlijden van een dierbare, het verliezen van een baan of eenzaamheid. Deze klachten kunnen verdwijnen door activiteiten te doen die je leuk vindt. Iemand kan bijvoorbeeld meedoen aan sociale of culturele activiteiten. En anderen gaan vrijwilligerswerk doen of stromen door naar zorg. Ook bewustwording en acceptatie is voor een heel aantal deelnemers een passend resultaat. Welzijn op Recept is maatwerk.

Hoe kom je terecht bij een welzijnscoach?
Medewerkers van het Gebiedsteam, sociaalwerkers van Sociaal Collectief én huisartsen kunnen mensen doorverwijzen naar een welzijnscoach. In april 2022 konden eerst alleen huisartsen uit Heeg doorverwijzen, maar inmiddels kunnen huisartsen uit Nijland, Witmarsum, Makkum, Koudum en Sneek dit ook.