Samen veel plezier beleven aan gezond ouder worden

Door: Ynte Dragt Gezond en fit
Cursus 'In balans' in Oppenhuizen
Cursus 'In balans' in Oppenhuizen Foto: Ynte Dragt

SUDWEST-FRYSLAN - ‘Gezond ouder worden’ willen we allemaal. Veel kunnen we zelf doen om dat mogelijk te maken. Natuurlijk zijn ook er zaken waar we geen invloed op hebben. Belangrijke voorwaarden voor een goede gezondheid zijn een gezonde leefstijl én voeding en voldoende beweging.

De gemeente zet zich in om het voor inwoners gemakkelijker te maken aan deze gezonde leefstijl te werken. En fit en vitaal de dagelijkse dingen doen, dat willen we allemaal. Een goede gezondheid helpt hierbij.

Over valpreventie
Wist je dat de meeste mensen in of rond hun huis vallen? Zij zijn dan vaak voor een lange tijd of zelfs permanent afhankelijk van zorg van anderen. Dit willen we graag voorkomen. Samen met fysiotherapeuten en buurtsportcoaches van Sport Fryslân zijn we in oktober gestart met het programma Stevig Staan Fryslân.

Dit programma bestaat uit een persoonlijk advies over het voorkomen van vallen en een beweegcursus op maat. Er zijn drie trajecten die ingezet kunnen worden, dat zijn Vallen Verleden Tijd, Otago en In Balans. In de cursussen werk je aan je spierkracht, coördinatie en balans waardoor het risico op vallen afneemt. Na de cursus verwijzen we graag door naar bestaande beweeggroepen of gaan samen met je op zoek gaan naar welke vorm van sport of bewegen bij jou past, zodat je fit door het leven gaat!


Cursus ‘In Balans’ - Kom ook eens langs!

De cursus In Balans wordt al op twee plaatsen gegeven, namelijk op maandag in ‘t Roefke op Het Eiland in Sneek en op donderdag in MFC It Harspit in Oppenhuizen. Wij namen een kijkje in It Harspit, waar 12 enthousiaste deelnemers oefeningen deden onder leiding van trainster Marchien Klappe. De groep deed oefeningen die op het eerste gezicht niet al te inspannend leken, maar waarbij wel degelijk op coördinatie en balans getraind wordt.

Volgens Marchien Klappe is de cursus inderdaad laagdrempelig. “Iedereen kan eraan meedoen, maar over de uitvoering van de oefeningen moet je wel goed nadenken. Ook de hersenen worden dus getraind. Ik laat ze tijdens bepaalde oefeningen vaak bewust elkaars naam noemen.”

Plezier hebben
Wat opvalt is het plezier die de cursisten hebben. “Het is zeker ook een sociaal gebeuren”, vindt Marchien. Dat wordt bevestigd door Nelly en Gerrie van de Top en Twelster groep, die grappen dat ze ook lenige lachspieren krijgen van de oefeningen.

“It is net sa dat ik dizze oefeningen thús ek allegear doch hjer”, vertelt Nelly. “Mar jo tinke wol wat better nei by wat jo dogge.” Daar gaat het volgens Marchien ook om. Tijdens de cursus wordt dat duidelijk als ze wijst op even wat meer focus als je iets van de grond wilt oprapen dat je per ongeluk hebt laten vallen. Daarmee voorkom je namelijk dat je voorover valt.

‘Taxi’ staat klaar
“Je ziet ook dat de groep naar elkaar toegroeit en elkaar waar nodig helpt”, vertelt Marchien Klappe. “De brug van Uitwellingerga was bijvoorbeeld gestremd voor autoverkeer en dat was een probleem voor Rie van de Greate Súdein. Maar er werd voor gezorgd dat ze kon worden opgehaald en toch kon deelnemen. De ‘taxi’ stond klaar aan de andere kant van de brug, waar Rie alleen maar even over heen hoefde te wandelen. Prachtig toch? Voor de cursus kenden sommigen elkaar niet eens”.

Siebren woont tegenover It Harspit en maakt wekelijks even de oversteek met de rollator. Siebren geniet met volle teugen, ook van het koffiemomentje. “Wy hawwe sa’n fijne groep en meitsje in soad wille ûnder mekoar. Sa moai dat ik dit allegear noch dwaan kin”, zegt hij dankbaar.

Vanaf januari 2024 start Stevig Staan Fryslân in meerdere dorpen en wijken in de gemeente Súdwest-Fryslân.


Tips van Rika Wind - Beweegcoördinator Senioren

Ik ben Buurtsportcoach Rika Wind en Beweegcoördinator Senioren in Súdwest-Fryslân. Wist je dat door veroudering de spierkracht afneemt? Hierdoor kunnen evenwichtsproblemen ontstaan. Door regelmatig te bewegen zorg je onder meer voor een goede conditie van hart- en bloedvaten, longen en spieren. Maar hoeveel beweging is daar precies voor nodig? Dat vertellen de beweegrichtlijnen.

Beweegrichtlijn voor ouderen
Doe minstens 2½ uur per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Denk aan wandelen, stofzuigen of tuinieren. Hierbij gaat de hartslag omhoog, maar praten is nog wel mogelijk. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

Doe minstens 2 maal per week spier- en botversterkende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen. Bijvoorbeeld traplopen, bed opmaken of zware boodschappen tillen. Een goede balans zorgt er namelijk voor dat je je evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt.

Stevig Staan Fryslân iets voor jou?
Ben je 65 jaar of ouder en woon je nog zelfstandig? En bent je de afgelopen 12 maanden gevallen of heb je problemen met balans en evenwicht? Dan kun je in aanmerking komen voor het aanbod van Stevig Staan Fryslân. Voor meer informatie en aanmelden kun je contact met mij opnemen via onderstaande gegevens.

Beweegaanbod bij u in de buurt
Vind je het belangrijk om te blijven bewegen, maar weet je niet wat er in jouw regio aangeboden wordt? Ook dan kun je contact met mij opnemen via onderstaande gegevens.

Contactgegevens Rika Wind
E-mailadres: rika@sportfryslan.nl
Telefoonnummer: 06-51441995


Foto: TeamFRL