Antonius laat medewerkers met Long COVID gebruik maken van Hyperbare Zuurstoftherapie

Door: Henk van der Veer Gezond en fit
Antonius laat medewerkers met Long COVID gebruik maken van Hyperbare Zuurstoftherapie
Antonius laat medewerkers met Long COVID gebruik maken van Hyperbare Zuurstoftherapie Foto Antonius Ziekenhuis

SNEEK- De coronapandemie heeft een flinke impact gehad op zowel de zorg als de maatschappij. Nog steeds zijn er mensen die dagelijks te maken hebben met de gevolgen van corona. Ook binnen Antonius zijn de gevolgen voelbaar, want nog altijd zijn er medewerkers van ons die wegens Long COVID niet aan het werk kunnen. 

Hoewel er nog veel onbekend is over Long COVID, wil Antonius er voor deze mensen zijn. Daarom laat Antonius medewerkers met Long COVID gebruik maken van Hyperbare Zuurstoftherapie. Hiermee hoopt Antonius haar medewerkers weer een beetje op weg te helpen om hun draai te vinden in het ‘gewone’ leven. 

Cognitieve functies 

Vaak beschrijven patiënten de cognitieve klachten als hersenmist. Het denken, begrijpen en onthouden lukt niet en informatie komt ongefilterd binnen, waardoor mensen snel overprikkeld raken. Door spierpijn en krachteloosheid zijn patiënten vaak niet meer in staat lichamelijke inspanning te leveren. Kortademigheid en hartkloppingen komen ook regelmatig voor. Recent gepubliceerde onderzoeken uit het buitenland laten positieve effecten zien op cognitieve functies. Ook bij Antonius Hypercare in Sneek worden er positieve effecten gesignaleerd. Hoe lang deze aanhouden is nog niet bekend. 

Hyperbare zuurstoftherapie is een therapie die wordt ingezet om zuurstoftekort in beschadigd weefsel op te heffen. Het zuurstoftekort wordt veroorzaakt door het dichtzitten van de haarvaatjes. Hyperbare zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven, nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren. Zuurstof heeft een ontstekingsremmend effect op waarschijnlijke subklinische hersenweefselontsteking. 

Onderzeeër 

De zuurstoftherapie voor Long COVIDpatiënten wordt niet vergoed door zorgverzekeraars, wat betekent dat mensen de kosten uit eigen zak moeten betalen. Antonius staat garant voor de kosten van de eigen medewerker. Patiënten ademen bij deze therapie via een masker honderd procent zuurstof in, terwijl ze in een drukcabine zitten met een luchtdruk die vergelijkbaar is met een diepte van veertien meter onder water. Het is alsof je in een onderzeeër zit. Onder deze druk kan het bloed 12,5 keer meer zuurstof transporteren naar de organen.

“Bepaalde cellen in ons lichaam hebben tijdens de coronaperiode een tekort gehad aan zuurstof”, beschrijft Anesthesioloog Ghasem Moradi van Antonius. 

“In een reactie daarop hebben deze cellen hun functie daarop aangepast aan dit tekort en nemen ze dus genoegen met minder. Het gevolg is te zien in de klachten die mensen met Long COVID ervaren. Dankzij Hyperbare Zuurstoftherapie kun je die cellen gaan stimuleren om weer meer te gaan werken, zodat de klachten minder worden.”

Hoop

Nienke Jongstra, adviseur Leren en Ontwikkelen bij Antonius, is een van die medewerkers met Long COVID. 

“Toen Antonius Hyperbare Geneeskunde aanbood voor de eigen medewerkers, kende ik geen twijfel. Als je je voelt zoals wij ons als Long COVID-patiënten voelen, pak je alles aan in de hoop dat het helpt.” Garantie op volledig herstel heeft ze niet met de Hyperbare Zuurstoftherapie. ,,Dat is me vanaf het eerste gesprek wel duidelijk gemaakt door de arts”, aldus Nienke. 

“En ook dat het fysiek gezien in het begin juist slechter zou gaan. Pas na 30 behandelingen zou er wat verbetering merkbaar zijn en als ik naar de afgelopen week kijk dan is dat ook echt zo. Al geldt dat niet voor alle punten. Maar het zou mooi zijn als ik eerst weer eens dingen kan doen die ooit normaal waren. Een dag aan het werk, bij een drukbezochte verjaardag een gesprek voeren, dat soort dingen.” 

Vertrouwen in lichaam 

Inmiddels heeft Nienke de veertigste behandeling achter de rug. De behandeling werkt nog twee maandendoor. Pas dan zal blijken wat de Hyperbare Zuurstoftherapie voor haar betekend heeft. 

“Ik ben dankbaar dat Antonius dit mij en andere collega’s heeft aangeboden, het is een mooi cadeau wat hoop geeft op herstel. Nu ik verbetering merk heb ik meer vertrouwen in mijn eigen lichaam gekregen. Dat is een mooi begin.”