Een emotionele laatste vlam! Brandweer Workum neemt op originele wijze afscheid van twee zeer gewaardeerde oudgedienden

WORKUM  - Afgelopen donderdag heeft de brandweer van Workum op speciale wijze afscheid genomen van twee zeer gewaardeerde collega’s Anne Demmer en Johannes de Jong. Dertig jaar geleden begon voor hun een prachtig brandweeravontuur die tot een einde werd gebracht met een in scene gezette alarmering.  

Iets over achten donderdagavond ging voor Anne en Johannes voor het laatst het geluid van de pieper. Een felle buitenbrand zou de adrenaline in hun inmiddels 30 jaar oudere lijf nog een keer laten stijgen. Niets wetende dat hun collega’s deze melding hadden verzonnen om hun carrière leuk te kunnen afsluiten, snelden ze beide met hetzelfde tempo als 30 jaar geleden richting de kazerne. Met Johannes achter het stuur en Anne voorin als bevelvoerder reden zij richting de buitenbrand. De centralist van de alarmcentrale, die ook in het complot zat, voerde zijn stukje perfect uit waardoor Anne en Johannes geen moment dachten dat het allemaal verzonnen was.

De manschappen achterin dikten het allemaal nog wat aan door te zeggen dat ze de gloed van de vlammen al konden zien en het waarschijnlijk om een hele grote buitenbrand kon gaan. Anne antwoorde hier in zijn eerlijkheid op door te zeggen “het zal de leeftijd wel zijn, want ik zie echt helemaal niks” Op de weg richting It Soal zagen dan eindelijk ook Anne en Johannes dat er iets in de brand stond om er ter plaatse dan wel achter te komen dat het om een vuurkorf ging waar de andere helft van de brandweer collega’s omheen stonden.

Nadat de beide heren hun emoties en vele tranen hadden overmeesterd was het tijd voor een kleine eindceremonie, geleid door een speech met alleen lovende woorden over deze twee brandweermannen. Als aandenken gingen Anne en Johannes naar huis met een fotocollage van hun 30 jaar lange brandweeravontuur, maar een boek van 600 bladzijdes had ook gemakkelijk gekund.

Workum neemt met de pensionering van Anne Demmer en Johannes de Jong afscheid van 60 jaar brandweerervaring. Een groot gemis bij elke toekomstige oefening en alarmering. Toch zullen hun avonturen nog decennialang worden verteld aan nieuwe brandweercollega’s.

Namens Brandweer Workum: Anne en Johannes ontzettend bedankt voor alles wat jullie hebben betekend voor de veiligheid van Workum en geniet van jullie welverdiende pensioen. Het echte afscheidsfeest komt nog als de pandemie dit toelaat.


Bron: Facebook Brandweer Workum