Vrijwillige brandweer zoekt nieuw bloed om iets voor de gemeenschap te doen

Foto: Brandweer Makkum

MAKKUM - De brandweerploeg van Makkum bestaat uit vijftien enthousiaste leden, die zich inzetten voor het redden van mens en dier. De ploeg kan met name overdag versterking gebruiken en zoekt daarom nieuwe ploegleden.

Ruurd Cuperus [55] breekt graag een lans voor dit idee. Door zijn werk voor de brandweer ziet zijn dag er gevarieerd uit. De ene dag werkt hij als manager Refit & Services bij De Vries Scheepsbouw op de grootste jachten ter wereld, het volgende moment blust hij als ploegleider/bevelvoerder van de ploeg Makkum een brand in zijn geliefde dorp. “Een mooie match,” volgens Ruurd Cuperus. “Veilig en optimaal werken als team. Dát staat bij beide voorop.”

Ruurd kwam in 1993 als benjamin bij ploeg Makkum. “Nu ben ik ploegleider/ bevelvoerder en één van de oudsten,” lacht hij. “Het brandweerwerk is prachtig, ik doe graag iets voor de gemeenschap. Steeds weer proberen we als ploeg zo goed mogelijk in te spelen op onverwachte situaties. In al die jaren heb ik wel geleerd soms even pas op de plaats te maken. Als bevlogen brandweerman wil je het liefst meteen in actie, er vol in, terwijl het belangrijk is om goed overzicht te houden.”

Een paar jaar geleden was er twee keer een scheepsbrand in Harlingen. Ook ploeg Makkum werd opgeroepen, omdat daar veel kennis van schepen in huis was . Vier brandweercollega’s werken immers bij De Vries Scheepsbouw in Makkum.

Zelf is hij bij de werf eindverantwoordelijk voor het zogenoemde refitten van bestaande Feadship-projecten, zoals het verlengen, vernieuwen of schilderen van jachten. Hierbij is veilig werken cruciaal, net als bij de brandweer. De schepen, tot wel 120 meter lang, liggen overal ter wereld en normaal gesproken reist Ruurd daarvoor minstens een keer per maand naar het buitenland. “Ik laat het brandweerwerk dan met een gerust hart achter. Ploeg Makkum heeft vier bevelvoerders, zodat altijd iemand beschikbaar is. En nog belangrijker: er staat 24/7 een zeer hechte, sterke ploeg. Dat maakt me trots!”

Als brandweervrijwilliger ook iets voor jou is, meld je dan aan via www.brandweer.nl/fryslan/vrijwilliger-worden . Er worden niet zoveel eisen gesteld. Natuurlijk moet je fit zijn, overdag in Makkum zijn omdat je er woont of werkt en graag een bijdrage willen leveren aan het redden van mens en dier.

Door:  Frans van Egmond/Makkum Nieuws