Aftrap schoolskeeleren

SNEEK – Afgelopen vrijdagochtend was de aftrap van het schoolskeeleren op de skeelerbaan van Sportcentrum Schuttersveld. De IJsster, Sven Kramer Academy (SKA) en gemeente Súdwest-Fryslân maken het mogelijk dat basisscholen in de gemeente zich nu voor het schoolskeeleren kunnen aanmelden. 

Hessel Steegstra van schaatsvereniging De IJsster vertelt dat er veel vraag naar skeelerlessen was. ''Toen wij vanuit onze vereniging proeflessen aanboden, kwamen er heel veel aanvragen binnen. Dat konden wij als vereniging niet bolwerken. Toen hebben wij de Sven Kramer Academy benaderd. Zij hebben meer mogelijkheden om een lesprogramma aan te bieden dan dat wij dat hebben. Helemaal onder schooltijd.''  

De Sven Kramer Academy beschikt over een bus met lesmateriaal en alle spullen die nodig zijn voor het skeeleren. Scholen kunnen zich hier kosteloos voor opgeven en het programma is geschikt voor leerlingen van de groepen 3 tot en met 8.  

Douwe de Vries, medeoprichter van de SKA, vertelt dat de Academy is opgericht om mensen in beweging en dus aan het schaatsen te krijgen. Anders dreigt de sport aan populariteit te verliezen. ''Door de klimaatverandering zijn de winters steeds minder streng en zijn er steeds meer kinderen die nog nooit hebben geschaatst. Wij willen de jongeren dat gevoel voor schaatsen laten beleven en dat kan door het schoolskeeleren. Schaatsen hoort bij onze cultuur. Dat moeten wij doorgeven!'' 

Naast het schoolskeeleren biedt De Sven Kramer Academy als non-profit organisatie nog meer lesmateriaal aan om het schaatsen, maar vooral ook het bewegen, te bevorderen.