Blazer TX 33 zoekt sponsors om het dek te repareren

Foto: Stichting Behoud TX33

MAKKUM - De Stichting die één van Makkums toeristische bezienswaardigheden in de vaart wil houden, zoekt sponsors om een noodzakelijke reparatie aan de blazer TX 33 mogelijk te maken. 

Daarvoor is een crowd funding project opgestart, waarmee hopelijk 10.000 euro kan worden opgehaald. Volgens secretaris Klaas-Arie Beks van de stichting is dat voldoende om het noodzakelijke groot herstel en vernieuwing van het dek uit te voeren.

De blazer TX33 ‘Poolster’ is een authentiek houten visserschip uit 1918, dat officieel staat geregistreerd als varend erfgoedmonument. Beks: “Vijftien jaar geleden is het schip grondig gerestaureerd en sindsdien kunnen we het schip onderhouden met de opbrengst uit het varen met gasten. Particulieren, bedrijven of groepen kunnen het schip huren voor zeiltochten over het IJsselmeer of de Waddenzee. Naast toeristen en inwoners verzorgen wij jaarlijks ook tochten met kinderen, mindervaliden en ouderen.”

“Alle inkomsten worden gebruikt ten behoeve van het onderhoud van het schip,” vervolgt Klaas-Arie. “De TX33 heeft 38 enthousiaste onbetaalde vrijwilligers, waaronder een aantal schippers. Het onderhoud van het schip wordt zoveel mogelijk door vrijwilligers gedaan. Door de Corona perikelen kon het afgelopen zomerseizoen echter niet met gasten worden gezeild, waardoor inkomsten voor het onderhoud van het schip uitbleven.”

Belangrijkste activiteit in het kader van de restauratie is de vernieuwing van het houten dek met gebreeuwde naden. De Scheepswerf De Hoop in Workum, waar de TX33 in 1918 is gebouwd, heeft de kosten geraamd op 15.000 euro. De werf is gespecialiseerd in restauratie van traditionele houten schepen en heeft grote ervaring met de specifieke eisen die aan varend erfgoed worden gesteld. Daarnaast biedt zij de mogelijkheid om een deel van het werk door vrijwilligers te laten uitvoeren.

“Een deel van de kosten wordt gedekt door enkele fondsen, maar we komen nog ongeveer tienduizend euro te kort. Daarvoor doen we graag een beroep op de inwoners van Makkum en iedereen die de historische zeilvaart een warm hart toedraagt. Wie bereid is een financiële bijdrage te geven, nodigen we graag in onderling overleg uit voor een vaartocht van een dag of een dagdeel,” aldus Klaas-Arie Beks.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden