Camping Sotterum verlost van allerlei knellende regeltjes

Foto: Eigen foto

MAKKUM - Camping Sotterum, aan de zeedijk, halverwege Cornwerd, ligt er momenteel nog wat ieltjes bij. De gasten moeten nog komen, maar Cor Tjeerdema gebruikt de tijd goed om alles spic & span te maken.

Hij is uiteindelijk nog een tevreden mens. Vanaf heden mag zijn sanitair weer officieel open kan hij zijn gasten ontvangen op de manier waarop hij het graag en al jaren doet.

Campings en corona waren tot vandaag geen kreten die je in één adem slaakte. Eerst zaten ze geheel op slot en na enkele versoepelingen moesten kampeerders in spitsuur de douches mijden. Daarnaast was er een wetboek aan andere maatregelen. De gemiddelde camping hing dit jaar vol met protocollen en voorschriften, zoals ‘volg de pijlen’, ‘één huishouden per keer in de receptie’ en ‘houd anderhalve meter afstand’. En wie er tegen zondigde kreeg de controle op bezoek en vaak ook een boete.

“De regeltjes waren soms onbegrijpelijk. Dagjesmensen en fietsers mochten wél van de toiletten gebruik maken, maar verblijfstoeristen niét,” geeft hij een voorbeeld. Als goede ondernemer zocht en vond hij de mazen in het net. “Gelukkig hadden gemeenten de mogelijkheid om er tot op zekere hoogte een eigen invulling aan te geven en Súdwest-Fryslân deed niet zo moeilijk. Hier is veel toerisme en de gemeente had veel begrip voor de problemen van toeristische ondernemers. Gasten die hun behoefte in de bosjes doen is ook niet alles.”

“Voor wat betreft de boekingen is 2020 een rampjaar. Regels of niet, de mensen dúrfden gewoon niet. Terwijl kamperen toch geweldig is: mensen zijn buiten, zonlicht is een goede remedie tegen corona en een camping heeft alle gelegenheid om aan de anderhalve-meterregels te voldoen. Maar alle reserveringen voor het eerste halfjaar zijn afgezegd,” concludeert Cor.

Nu trekt het allemaal gelukkig weer aan. “Mijn vier stacaravans had ik wel tien keer kunnen verhuren. En de 25 staanplaatsen op de camping komen ook best wel vol tot september. Maar de schade haal je natuurlijk nooit meer in. We hebben weliswaar vierduizend euro compensatie gekregen, maar ik denk dat ik het tienvoudige heb ingeleverd. De nieuwe KvK-regeling biedt ook geen soelaas. Die geldt alleen maar voor de periode ná 1 juli.”

Cor Tjeerdema is klaar om er in de rest van het seizoen te maken wat ervan te maken is. “Er zijn al weer reserveringen voor volgend jaar en alle investeringsplannen voor 2021 gaan gewoon door. “We willen graag chalets bouwen. Het wachten is op de gemeentelijke vergunning.” Personeel heeft hij gelukkig niet hoeven te ontslaan. “Sterker nog, ik kan heel goed schoonmaaksters gebruiken.”

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden