MAKKUM - Vorig jaar juni was het 100 jaar geleden dat de Sint Martinusschool is opgericht, door corona omstandigheden kon dat toen niet echt gevierd worden en dus besloot de school om het feest een jaar uit te stellen. 

Dat van uitstel geen afstel komt blijkt wel, want op 9 en 10 juni van dit jaar staat de Sint Martinus volop in de schijnwerpers.

Er verschijnt een glossy magazine vol Martinus-weetjes en vrolijkheid en voor zowel jong als oud staan er activiteiten op de rol. Donderdagochtend 9 juni gaan de kinderen terug in de tijd om 'het onderwijs van toen' te ervaren én ze maken een tijdreis naar de toekomst, waarbij ze mode voor over 100 jaar ontwerpen. Hoe de Martinusjeugd hun toekomstige achter-achterkleinkinderen er bij zien lopen, tonen ze op de catwalk aan het eind van de ochtend aan hun ouders, waarna ze gezamenlijk van een pannenkoeken feestmaal mogen genieten. In de namiddag zorgt de ouderraad van de school voor een Oudhollands spelletjescircuit waar jong en oud aan kan deelnemen. Op vrijdag is er voor de kinderen een programma in de eigen groepen en 's middags vanaf 15:00 uur staan, als opening van het volledig nieuw ingerichte gebouw, de poorten en deuren van de school wijd open. Alle betrokkenen en belangstellenden zijn dan welkom om feestelijk op de school te proosten.

Als bonus gaan de kinderen binnenkort nog een excursie terug in de tijd meemaken. De jongste groepen bezoeken museumdorp Allingawier en voor de oudere kinderen staat een leerzaam uitstapje naar het openluchtmuseum van Enkhuizen op de planning. Honderd jaar Martinusschool zal deze generatie niet ongemerkt voorbijgaan.