FOTO’S / Brandweerdag Balk eindigt in sportief waterballet

BALK - Zaterdag streden de brandweerkorpsen uit de regio Zuidwest-Friesland voor de drieëntwintigste keer sportief om de ‘Frans Stabel Wisselschaal’. In een onderlinge competitie was er op elke locatie een oefening/opdracht die uitgevoerd moest worden. Volgens een vooraf afgesproken tijdschema reden de korpsen naar elkaars kazerne of oefenlocatie om daar de opdrachten te doen. Ondanks dat het een vriendschappelijke wedstrijd is was er toch wel sprake van een fanatieke strijd.

Het doel van deze dag is om de onderlinge samenwerking vaardigheden en inzichten te oefenen en te laten zien aan belangstellenden. De opdracht is van tevoren bij de korpsen niet bekend en door goed na te denken en te improviseren kan het naar behoren worden afgerond. Met elke oefening zijn er punten te verdienen en wie de meeste punten haalt is natuurlijk de winnaar.

Frans Stabel Wisselschaal
De winnaar mag de ‘Frans Stabel Wisselschaal’ mee naar de kazerne nemen. Deze bokaal is genoemd naar het clusterhoofd van bekwaamheid van Brandweer Fryslân. Gezien het fanatisme een gewilde wisselschaal. Het brandweerkorps van Workum won de wisselprijs dit jaar.

Waterballet
Bij de kazerne van Balk was het korps van Balk als laatste aan de beurt. Na het fanatieke begin werd de sfeer toch wat losser. De flacon Dreft werd veelvuldig gebruikt om bij het water zoveel mogelijk schuim te krijgen en uiteindelijk hield geen enkele brandweerman het droog. Ook het aanwezige publiek moest uitkijken om niet nat te worden. Gezien de buitentemperatuur op deze septemberdag was de verkoelding echter welkom. Waterpret voor jong en oud.

Veiligheid voor alles
Om te zorgen dat in geval van een calamiteit de hulpverlening gewaarborgd was namen de korpsen elkaar onderling over. Wanneer de oefenende brandweerlieden moesten uitrukken maakte het commando “No Play” een eind aan de strijd, waarmee iedereen weer in de werkelijkheid stond. Het korps van Stavoren had nog wel een uitruk, maar nam daarna alsnog deel aan de strijd. Zo was de veiligheid altijd gewaarborgd en dat was het uiteindelijke doel.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma