IIsferiening Makkum is er klaar voor

Foto: Sjirk Wijbenga

MAKKUM - Het is zondagmiddag 7 februari en het KNMI heeft code rood uitgeroepen. De ijskoude harde wind, sneeuw en vrieskou zorgen ervoor dat we met z’n allen in de ban van het schaatsen raken.

 De iisferiening Makkum is er klaar voor. Als een spiegel ligt de ijsbaan erbij. “We ha seker noch wol in pear nachten froast nedich”, zegt secretaris Remco de Jong. “Foardat de baan iepen kin ha we seker 5 á 6 sentimeter dikte nedich. Dat betsjut dat we sa’n trije nachten 3 á 4 graden oanfrieze moat”. En daar ziet het wel naar uit. De voorspelling voor de komende week zijn gunstig. Hopelijk gooit de sneeuwstorm niet te veel roet in het eten.

Vanwege de corona is het bestuur van de iisferiening Makkum genoodzaakt zich aan de richtlijnen van het RIVM te houden. De ijsbaan wordt geopend voor de jeugd onder de 18 jaar. De kantine /kleedkamer blijft gesloten. Op het ijs wordt geen Koek en Zopie tent geplaatst. En de avondklok wordt in acht genomen.

Remco de Jong: “Boppedat moatte we ek noch mei de oardel meter rekken hâlde. Der sille ek gjin wedstriden en toertochten útskreaun wurde hoe graach as wy dit as bestjoer ek wolle”. Acht jaar geleden is er voor het laatst geschaatst op de ijsbaan in Makkum. We staan weer te trappelen om weer te kunnen schaatsen. Maar voorlopig blijft het bij bovenstaande maatregelen. 

Door: Sjirk Wijbenga/Makkum Nieuws