Jachtvliegtuigen van vliegbasis Leeuwarden gaan avondvluchten maken

Foto: Dennis Stoelwinder

FRYSLAN - Jachtvliegtuigen van vliegbasis Leeuwarden gaan in de week van maandag 24 augustus tot en met donderdag 27 augustus 2020 tot uiterlijk 23.00 uur vliegen.

Het trainen in de duisternis is noodzakelijk om de vliegers en het grondpersoneel optimaal voor te bereiden op de QRA (Quick Reaction Alert) Benelux taak. 

Voor de F-16 en F-35 vliegers van vliegbasis Leeuwarden zijn deze vluchten essentieel om de inzetgereedheid te waarborgen. Daadwerkelijke inzet van de gevechtsvliegtuigen in missiegebieden vindt voornamelijk plaats bij duisternis. Beide toestellen zijn uitgerust voor nachtelijke operaties. Zo heeft de vlieger de beschikking over geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG). Om deze middelen optimaal te kunnen benutten tijdens huidige en toekomstige missies moet er regelmatig worden getraind, ook in het donker.

 

QRA

Voor de QRA Benelux staan 24 uur per dag, zeven dagen per week twee F-16's klaar om ingezet te worden voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Nederland en België leveren bij toerbeurt deze QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf vliegbasis Leeuwarden of vliegbasis Volkel en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel of Florennes.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden