Kompas van Makkum is broedplaats van toeristische ideeën

Eigen foto

MAKKUM - Druk op de knop bij Hinke Wijbenga en de leuke ideeën spuiten er uit. En in tegenstelling tot anderen levert zij de handjes erbij. 

Met andere woorden, het blijft niet bij kreten, maar ze gaat er óók voor zorgen dat ze worden gerealiseerd. Na een marathon langs loketten om vergunningen te krijgen, gaat op 1 mei de stroom erop en kan zij dus los met Het Kompas van Makkum.

Dan zal het verwilderde landje naast het openbare parkeerterrein nabij de rotonde naar het strand, waar nu nog een aantal ezels lopen, worden omgetoverd in een bruisend informatiecentrum. Er staat nu nog slechts een container, maar het is de bedoeling dat het een compleet informatiecentrum voor toeristen wordt.

Hinke’s doelstelling is de dienstverlening aan toeristen te concentreren. “Iemand die in Makkum komt, moet nu overal zoeken om informatie te vinden over alle mogelijke leuke activiteiten in het dorp en aan het strand. Ik ga al die zaken combineren. Toeristen moeten worden getriggerd door in één oogopslag alle mogelijkheden in kaart te hebben.”

“De plek is uniek. Als straks de haven is aangepakt en de allure van een havenboulevard krijgt, zit ik op een uitstekende plek. Een probleem is alleen de situatie op het parkeerterrein voor mijn neus. De plaatsen worden meer en meer gebruikt door de werknemers van de scheepswerf, die op de hotelboot slapen. We zijn met de gemeente in overleg om daar een oplossing voor te vinden. Het contact is uitstekend, want mijn plannen passen naadloos in de Ontwikkeltafels die de gemeente Súdwest-Fryslân in de praktijk wil brengen.”

In eerste instantie gaat Hinke kano’s verhuren, een activiteit waar ze de laatste jaren vanuit Skuzum veel ervaring mee heeft opgedaan. Daarnaast heeft zij een aantal e-choppers aangeschaft, die worden aangeboden inclusief een gids voor leuke uitstapjes. Het is de bedoeling dat in en om Het Kompas brede faciliteiten voor watersporters worden gerealiseerd. In een later stadium verrijst wellicht een dorpsstrandje en een hellinkje om boten in het water te leggen.

Daar zal het ongetwijfeld niet bij blijven, want de ideeënbus van Hinke Wijbenga is nog lang niet opgedroogd. “Maar,” zegt zij, “ik wil mezelf eerst op de kaart zetten en alle kinderziekten de baas proberen te worden. En kijken met wie ik kan samenwerken. De VVV-informatiedienst blijft bij Garage Van der Bles, met wie ik een uitstekende verstandhouding heb. Ik hoop van harte dat wij elkaar kunnen aanvullen om daarmee de Makkumer middenstand en de toerist optimaal te kunnen bedienen.”

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws