Koning op bezoek bij De Tiid in Bolsward: een race tegen de klok

Algemeen
Afbeelding

BOLSWARD - Nog een kleine twee weken en dan moet de verbouwing van Cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward klaar zijn, zodat de koning het op 7 september kan openen. Timmermannen en installateurs zijn nu nog druk bezig om alles op tijd af te krijgen.

Buiten zijn stratenmakers bezig. Binnen schilders, timmermannen en installateurs. Directeur-bestuurder Pascal Arts woont bijna in het voormalige stadhuis van Bolsward. Hij is bestuurder van het museumdeel, van de VVV en de horeca in het gebouw. Ook krijgen de bibliotheek, het gemeenteloket en het gemeentearchief een plek in het complex.

Zeven dagen per week is Arts bezig om alles voor 7 september af te krijgen. Het oranjebitter blijft nog even in de fles, want er moet nog een hoop gebeuren.

Geen twijfel, wel zorg

Twijfelen of het allemaal slaagt, daar doet de directeur niet aan. De grootste zorg is op dit moment de elektronica. Zoals bijvoorbeeld de levering van de schermen die in het museumdeel van het gebouw komen.

De installatie van die schermen wordt uitgesteld naar een latere fase van het project. Arts heeft het liever over wat al bijna klaar is, dan over wat er allemaal nog moet gebeuren.

De oude raadzaal bijvoorbeeld. Het wordt een ruimte om te trouwen. Arts: ‘We willen ook een koord ophangen, waaraan een bel verbonden is.’ Hij vertelt dat het vroeger gebruikelijk was om de bel te luiden wanneer man en vrouw elkaar het jawoord gaven.

Eerst moeten de oude kroonluchters weer omhoog. De oude burgemeesterskamer is ook bijna klaar. Tot het weekend wordt daar nog geschilderd, getimmerd en gestuukt.

Na het weekend begint het schoonmaken en inrichten van de museumstukken. De geschiedenis en identiteit van de gemeente Súdwest-Fryslân staan centraal in de expositie.

Achthoek komt terug

Opvallend is dat de vorm van de toren, een achthoek, in veel aspecten van het museum terug te vinden is. Bijvoorbeeld in het tapijt, maar ook in het hang- en sluitwerk van de meubels. Arts noemt het gebouw een ‘belangrijke culturele plek om samen te komen en verhalen te delen’. Hij hoopt ook dat het een impuls aan de lokale economie geeft.

De samenwerking van alle partijen, dat is waar Arts het meest trots op is. Niet alleen tussen de bibliotheek, het gemeenteloket en het museum. Maar ook het werken met de vakmensen. Sommigen krijgen zelfs een plek in de tentoonstelling. Bij de ladder naar de toren van het gebouw komen projecties van de timmermannen in outfits van vierhonderd jaar geleden.

Bijzondere inscriptie

De toren is eerst niet toegankelijk voor publiek. Het is praktisch niet haalbaar om op de houten ladder afstand te bewaren. Wel is er op die verdieping een bijzondere inscriptie uit 1614 te zien.

Op 11 en 12 september houdt het museum een openingsweekend voor publiek.