FRYSLAN – Sinds vandaag is het verplicht om in al het openbaar vervoer een mondkapje te dragen en uiteraard de anderhalve meter afstand te bewaren. Vanmorgen was het op het station van Sneek nog wel even wennen met de mondkapjes.

Terwijl de ene reiziger er geen probleem van maakte, ging de andere morrend akkoord. Een aantal jongeren die zonder mondkapje in de trein van Sneek naar Leeuwarden plaats nam werd door de dienstdoende machinist rap de trein weer uitgebonjourd: “Je krijgt gegarandeerd een bekeuring van €95 als je geen mondbescherming draagt!”

De jongens verlieten de trein, op zoek naar een verkooppunt van mondkapjes. “Ik blijf het stom vinden, je mag wel zonder handbescherming op de deurknoppen drukken, maar in de trein moet ik zo’n stom kapje op", morde een van de jongens. "Iedereen doet maar mee aan die domme hype."

‘De hele wereld draait door’

Anton en Anja van Rooijen, wel met mondkapje, hadden wel enigszins begrip voor de jongeren. “Ik zou het logisch vinden wanneer hier op het station een automaat met mondkapjes voorhanden was”, was het commentaar van Anja. Anton tokkelde op zijn gitaar en zong ‘de hele wereld draait door’.

Sjoerd Bonnema: ‘Je moet je aan de regels houden’

In de trein naar Stavoren stapten allemaal ‘mondkapjes’ uit en nam Sjoerd Bonnema uit Sneek wel met mondbescherming, plaats. “Ik ga naar mijn werk in Hindeloopen, bij de Fûke. Ik vind het ook raar met zo’n mondkapje. Maar je moet je aan de regels houden. Toch? Ik heb er geen problemen mee. Mijn vader is vrachtwagenchauffeur en hij had nog wel een mondkapje liggen.”

 Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden