NHL-onderzoek naar toeristische kansen van Makkum geëvalueerd

Foto: Jacques Hoogenboom

MAKKUM - Op het terras van Café Romano heeft het bestuur van de Ondernemersvereniging Makkum het onderzoek van studenten van de NHL Leeuwarden naar de status van het toeristische aanbod in Makkum geëvalueerd. 

De uitgebreide rapportage bevestigde de uitkomsten van eerdere projecten naar de toeristische kansen van het dorp en het strand, zoals Makkum op de Kaart van een aantal jaren geleden. Anders is dat het ook een serie handvatten voor concrete activiteiten in de nabije toekomst geeft. Wat dat betreft kunnen ondernemers er voldoende mee aan de gang en zijn kostbare doublures overbodig.

Het project is om niet uitgevoerd en daarom verraste voorzitter Jacques Hoogenboom vier van de acht studenten met een kussen met een afbeelding van een gezicht op een historisch deel van Makkum. Op de foto tonen de NHL-studenten Annalie Tuinman, Ling Wielinga, Xenia Davelaar en Noah Hilhorst dat ze blij zijn met het cadeau van de OV Makkum.

“We hebben het ervaren als een leuke opdracht, die heel bijzonder was. Veel van de aangeboden projecten zijn louter theoretisch. Hier zat een groot praktijkdeel in,” zei stagebegeleider Jorinde Ballering. En studente Ling Wielinga vulde aan: “Daarbij kwam nog eens dat we niet geremd werden door allerlei grenzen, maar volledig de vrije hand kregen.”

Het onderzoek zal dienen als vliegwiel en krijgt een vervolg. Bij de stagecommissie van de hogeschool is nu al een drietal nieuwe projecten aangemeld. Het eerste is eenzelfde opzet, maar dan meer gericht op het dorp. Door de Corona-perikelen, waardoor vrijwel alle winkels in het dorp waren gesloten, konden de studenten onvoldoende informatie uit dit deel van Makkum halen en ligt de focus voornamelijk op het strand. “Het dorp verdient eenzelfde analyse en bovendien is het zaak een compleet beeld te krijgen,” aldus Hoogenboom.

Daarnaast is er behoefte aan een uitwerking van de verschillende ideeën in een concreet promotieplan en tenslotte is aan de stageafdeling gevraagd studenten ter beschikking te stellen om arrangementen te componeren. Het is de bedoeling dat projecten worden opgezet met Makkum als uitvalsbasis voor tochten, bijvoorbeeld per fiets of auto, naar andere bezienswaardigheden in de omgeving.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws