Nieuw boek van Josua Ossendrijver is de moeite van het lezen waard

Algemeen
Foto: Rijnmond
Foto: Rijnmond

MAKKUM - Josua Ossendrijver is bij toehoorders in de omgeving van Makkum bekend. Zijn echtgenote en haar familie komt uit Wommels en zijn gezin woonde hier in de omgeving. 

Hij was één van de mensen die in het voorjaar een lezing hield in de bibliotheek te Makkum in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het centrale thema was de Tweede Wereldoorlog. Eén van de boeiende sprekers was Josua Ossendrijver, die diepe indruk op de toehoorders wekte.

Klaas Groeneveld organiseerde als voorzitter-secretaris van het Comité Dodenherdenking Makkum mede de lezingen en zegt dat de boodschap van zijn lezingen zeer werd gewaardeerd. “Ossendrijver vertelde onder meer dat hij als ‘eigen kind van een gezin’ was grootgebracht onder de naam Klaas Slegt. Pas na zijn zestigste ontdekte hij, na uitgebreid onderzoek, dat hij was achtergelaten door zijn Joodse moeder en eigenlijk de naam Josua Ossendrijver zou moeten dragen. Zijn moeder, zijn vader en zijn broertje bleken in de oorlog te zijn vermoord.”

“In zijn boeken verbindt de oud-onderwijzer en schooldirecteur uit Rotterdam lijnen vanuit de Tweede Wereldoorlog met hedendaagse thema’s en observaties,” zegt Groeneveld. “Zijn nieuwe roman ‘Vlucht’ is onlangs gelanceerd. Vanwege Corona kan dat niet met een drukbezochte bijeenkomst of tekensessie in boekhandels. Dus moet alles schriftelijk onder de aandacht worden gebracht. Maar het is zeer de moeite waard.

Eigenlijk biedt de inhoud van ’Vlucht’ niets nieuws onder de zon. Sinds mensenheugenis worden mensen en groepen immers uitgesloten, vervolgd en vermoord om het simpele feit dat ze anders zijn of anders denken. Profilering, stigmatisering, uitsluiting en vervolging zijn helaas niet bij de Tweede Wereldoorlog gestopt. Het is van alle tijden dat er mensen op de vlucht zijn, op zoek naar veiligheid en geborgenheid

De verschillende verhaallijnen van het boek worden als draden samenhangend verweven tot een doek met het centrale thema vlucht. Zelf betitelt de schrijver deze raamvertelling als een waargebeurd fictief verhaal. Een contradictie, maar hoewel de personages creaties van zijn brein zijn, speelt alles zich af zich in een decor van werkelijke gebeurtenissen.

Het voorwoord is geschreven door Dirk Mulder, oud-directeur van hc Kamp Westerbork. Dat schoonheid een balans is tussen innerlijk en uiterlijk blijkt uit de schitterende boekcover, een creatie van de Schiedamse beeldend kunstenaar Annemarie van Ulden.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws