NL Doet in Koudum op 29 mei

Foto: Koudum.nl

KOUDUM - Het Oranje Fonds organiseert jaarlijks, samen met duizenden organisaties in het land, NL Doet. 

Het is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NL Doet stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De actie zou aanvankelijk op 12 en 13 maart plaats vinden. Het Oranje Fonds heeft vanwege de coronamaatregelen de landelijke vrijwilligersactie met 2,5 maand uitgesteld. In Koudum zijn twee projecten aangemeld voor zaterdag 29 mei. Het gaat om een actie in de tuin bij verzorgingshuis De Finke en om het opknappen van het terras bij tennisvereniging Oeverzwaluwen.

Vorig jaar gooide corona ook al roet in het eten en werden de acties op het laatste moment afgeblazen. Oeverzwaluwen Tennis is er dankzij creatieve oplossingen in 2020 toch in geslaagd om het gestelde doel – het opknappen van de buitenkant van het clubhuis – te realiseren. Voor dit jaar staat het opknappen van het terras van het tennispark op het programma. Dankzij een gulle gift van de Stichting Jonkvrouwe J.E.J. Bas Backer kan er materiaal voor een terrasoverkapping aangeschaft worden. NL Doet moet ervoor zorgen dat het gedeelte van het terras waar de terrasoverkapping komt opgeknapt wordt. Stronken van struiken en boompjes moeten weggehaald worden, tegels verplaatst en de grond moet helemaal geëgaliseerd worden.

De tuin van De Finke

In februari van dit jaar verhuisden de bewoners van woonzorgcentrum De Finke naar hun nieuwe appartementen. Die waren gebouwd direct naast het oude gebouw van De Finke dat binnenkort gesloopt wordt. Die appartementen bevinden zich in vijf kleinschalige zorgvilla’s die speciaal gebouwd zijn voor ouderen met een zorgvraag. Tussen de gebouwen in worden tuinen aangelegd. Daar kunnen de bewoners zelf ook aan hetw erk, maar zij kunnen uteraard niet de hele tuin onderhouden, laat staan aanleggen. Daar is hulp voor nodig. Inmiddels is de eerste groente geplant in de moestuin. Ook zijn de eerste plantjes in de pluktuin geplant. In de pluktuin zijn vaste planten gezet die allemaal straks gaan bloeien zodat ze geplukt kunnen worden voor in de vaas.

Veel bewoners hebben uitzicht op de pluktuin en de hoop is dat de bewoners straks in ieder geval door de tuin kunnen wandelen. Maar voor de aanleg van paden in de tuin is hulp nodig. daarom maken de medewerkers van De Finke gebruik van de mogelijkheid die NL Doet biedt. Ze roepen vrijwilligers op om op zaterdag 29 mei mee te helpen in de tuin, onder andere om paden aan te leggen. Er kunnen wel zo’n tien vrijwilligers op zaterdag 29 mei meehelpen bij het aanleggen van de paden door de pluktuin en bij wat verder nodig mocht zijn met betrekking tot de tuin bij De Finke. Opgeven voor deze activiteit kan via de website van NL Doet.