Positivisme overheerst door vaccinaties

Foto: Gezondheidscentrum Makkum

MAKKUM - Dinsdagavond hoorden we op de persconferentie van het kabinet, dat de coronamaatregelen weer langzaam worden versoepeld. 

Dit is best spannend, want ook in Makkum raken elke dag wel één of twee mensen besmet. “Het blijft dus zaak,” zegt dokter Dierick, “om ons met zijn allen goed aan de andere maatregelen te houden.”

De belangrijkste reden voor het mogelijk maken van de versoepelingen is dat al bijna 25% van de bevolking is gevaccineerd. Hierdoor is de kans op besmetting natuurlijk steeds kleiner. “In Makkum werden al in een vroeg stadium de alleroudsten opgeroepen voor een vaccinatie door de GGD. Vervolgens hebben de medewerkers van het Gezondheidscentrum, samen met de Dokterswacht, de inwoners van Avondrust en aanleunwoningen gevaccineerd. Deze bewoners hebben al twee vaccinaties gehad,” schetst Dierick de situatie.

Op maandag 12 april en de week daarop zijn meer dan 500 inwoners van Makkum gevaccineerd door medewerkers van het Sûnhûs. In vier uur tijd doorliepen 375 mensen de tijdelijke ‘vaccinatiestraat’ in MFC Maggenheim. De assistentes en dokters van het Sûnhûs waren reuze tevreden en blij hoe deze vaccinatieronde is verlopen. “De prikactie liep bijzonder soepel. Alle mensen werkten mee, kwamen precies op tijd en bleven keurig vijftien minuten wachten. Patiënten vonden het heel fijn dat ze de in hun eigen dorp geholpen konden worden. Iedereen, die een vaccinatie heeft gekregen van het Gezondheidscentrum heeft reeds een oproep om zondag 27 juni zijn tweede vaccinatie te halen in MFC Maggenheim.”

En nu verder

“Net als iedereen hopen we dat de coronamaatregelen langzaam verder worden versoepeld. Het lijkt erop dat de vaccinatieplanning nu eindelijk kan worden gehaald. Op dit moment is net bekend geworden dat ook het Janssen-vaccin volop gaat worden ingezet. Elke week kunnen meer mensen sneller worden gevaccineerd. Hopelijk kunnen ook de ziekenhuizen snel weer hun normale zorg gaan verlenen en kan al het achterstallige werk snel worden ingehaald,” aldus dokter Dierick.

“In ons Gezondheidscentrum hebben we geen achterstallig werk meer. De verpleegkundigen hebben tijdens de gehele coronatijd hun patiënten kunnen blijven controleren. De dokters hebben, afgezien van de eerste weken, gewone spreekuren kunnen draaien. En de apotheek is alle medicijnen blijven leveren. Er worden iets meer telefonische consulten gedaan en we hebben een buitenloket. Misschien dat we sommige aanpassingen in ons werk wel willen houden.”

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws