Stadsfilm Stavoren uit 1952 na tien jaar zoeken gevonden

STAVOREN - Na bijna tien jaar zoeken is de Oranjefilm van Stavoren uit 1952 weer boven water. Het is een film van zakenman Johan Adolfs, die tussen 1948 en 1970 zo'n 1.500 films in Nederland maakte.

Van al die films maakte Adolfs er ruim 150 in Fryslân. Hij had meerdere cameramannen in dienst, die op mooie zomerdagen naar de dorpen trokken en daar het straatleven filmden. Later werd zo'n film dan in het dorp of in de stad vertoond.

Het bestaan van de Staverse film was bekend. Het Fries Film & Audio Archief had een videokopie, maar het origineel was zoek. Tot in 2021 Ineke Bakker in een doos met vakantiefilmpjes van haar vader Pieter de grote spoel gevonden. Ze sprak een medewerker van het filmarchief aan: "Jij zocht toch nog een film? Nou, ik geloof dat ik hem heb."

Op de film staan de bekende Adolfs-ingrediënten zoals markante bewoners, scholen, het gemeentehuis en werkende mensen. Wat de Staverse film zo bijzonder maakt, zijn de beelden van de bedrijvigheid in verband met de visserij, zoals de visafslag.

De Staverse stadsfilm is te zien op het YouTube-kanaal van het Fries Film & Audio Archief.