Vanuit Noord-Holland naar Koudum voor vaccinatie?

Foto: Koudum.nl

KOUDUM - Trending was het nog niet, maar zelden zal de plaatsnaam Koudum zoveel genoemd zijn op Twitter als de afgelopen dagen.

En daarbij ging het om de coronavaccinatielocatie, of beter gezegd: om het online reserveringssysteem waarbij de locatie in Koudum iets te vaak tevoorschijn kwam. “Ik word als inwoner van Velsen naar Koudum gestuurd… Laat maar ff zitten dan…” is een van de tientallen reacties die vandaag en gisteren getweet werden. Er waren meer mensen uit Noord-Holland of andere provincies die daarover klaagden: “Blijkbaar mag je in Den Helder of Koudum (Friesland) een vaccin gaan halen als je in Almere woont”, was een andere reactie.

De merkwaardige keuzes die online gemaakt werden, hadden te maken met overbelasting van het reserveringssysteem. Mensen die zich daarbij niet neerlegden en de telefoon pakten, konden overigens vrij gemakkelijk een afspraak dichter bij hun woonplaats maken. Ook de Amsterdamse Annabel Nanninga (politica van JA21) probeerde online een afspraak te maken voor een coronavaccinatie, zodra ze hoorde dat haar geboortejaar (1977) aan de beurt was. Zij was een van degenen die, nadat ze naar Koudum verwezen werd, de telefoon pakte voor een handiger afspraak. Ze tweette: “Ik mocht van de website naar Koudum. Onder Stavoren, 140 km hier vandaan. Je moet even bellen en dan met de telefonist de opties doornemen, dan kun je dichter bij huis.”

Het probleem komt, volgens de GGD, doordat het reserveringssysteem niet zo goed de grote toeloop van aanmeldingen aan kan. Nu steeds jongere groepen aan de beurt zijn, worden er steeds meer online afspraken gemaakt.