Vrijwilligers Kazemattenmuseum hebben genoeg te doen in coronatijd

Foto: Omrop Fryslân

KORNWERDERZAND - Musea zijn al maanden dicht, maar de vrijwilligers van het Kazamettenmuseum bij Kornwerderzand buigen dit nadeel om in het voordeel.

Het hele terrein wordt extra onder handen genomen. Zo zijn bomen gekapt om het oorspronkelijke open karakter van de locatie terug te brengen. En de replica van kazemat 'De Wanhoop' was verzakt en is opnieuw opgezet met grond. Het kost een heleboel werk.

De vrijwilligers werken in groepjes van vijf tot zes mensen, in twee ploegen. De ene ploeg houdt zich bezig met het technische onderhoud van de kazematten en bunkers. Er is onlangs een nieuw alarmsysteem gekomen waar nog van alles aan moeten worden gedaan.

Herinrichting

De zogenaamde buitenploeg is druk bezig met de herinrichting van het terrein. Door het weghalen van groen en boompjes hebben ze afgelopen maand twee Duitse schuttersputten ontdekt waar de vijand zich in het open veld kon verdedigen. De vrijwilligers hebben nu loopgraven naar de putten gegraven. Deze werkzaamheden zijn in deze coronatijd extra. Evenals de renovatie van de replica van kazemat 'De Wanhoop'.

De Wanhoop

De eerste replica is in 2003 gebouwd, maar doordat het hout verrotte en de grond verzakte, is een flinke aanpak nodig. "Maar bij het begin van de werkzaamheden bleek al dat onder het laagje modder zand ligt. En dat spoelt weg met regen, dus moest De Wanhoop opnieuw met klei worden opgezet," zegt Ulbe Bakker, een van de vrijwilligers van de buitenploeg.

"De Wanhoop is nu niet meer 'nabij', want we hebben het voor elkaar." De kazemat is ingezaaid en met de hand beregend om te zorgen dat er snel weer gras op kan groeien. "Corona speelt ons in de kaart omdat we nu tijd hebben om het allemaal op te knappen. Als het museum op 1 april open was gegaan, waren we nog niet klaar geweest," zo besluit Bakker.

De vrijwilligers kunnen nog wel wat steun gebruiken. Ze roepen mensen op die mee willen helpen aan het structureel onderhouden van het terrein om zich te melden via de website van het Kazemattenmuseum.