Weinig Koudumers op voorlichtingsavond over onderzoek naar gaswinning

KOUDUM - Enkele weken geleden maakte energiebedrijf Vermilion bekend seismisch onderzoek te gaan doen in de zuidwesthoek van Friesland om te kijken of gaswinning mogelijk is.

Daar ontstond op sociale media wel wat ophef over. Vorige week riep CDA-raadslid Theunis de Vries op de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen naar aanleiding van vragen hierover de Koudumers op om naar de voorlichtingsavond van het bedrijf te komen. Die bijeenkomst vond afgelopen donderdagavond plaats in De Klink, maar De Vries is volgens de Leeuwarder Courant verbaasd over de geringe belangstelling van de Koudumers.

Het raadslid denkt dat de belangstelling en weerstand er wel zullen zijn als er later concrete gaswinplannen komen. Aan de andere kant begrijpt hij de geringe belangstelling ook wel, want de voorlichtingsavond is alleen bedoeld om informatie te krijgen. Tegenhouden van het voorgenomen seismisch onderzoek is toch niet mogelijk. Op grote diepte worden er in het buitengebied van de zuidwesthoek met explosies metingen uitgevoerd. In de bebouwde kom wordt met vrachtauto’s met trilplaten gewerkt. Daarna duurt het misschien wel twee jaar voordat alle gegevens geanalyseerd zijn, dus van eventuele gaswinning is voorlopig zeker nog geen sprake.

Het artikel van de Leeuwarder Courant is hier te lezen. Al eerder stond dit artikel op Koudum.nl over de plannen van Vermilion. De foto boven dit stukje komt uit een voorlichtingsfilmpje van Vermilion.