Zwerf door de Friese natuur met de hjerstswalker

Foto: Omrop Fryslân

FRYSLAN - De succesvolle natuurserie 'De maitiidsswalker' krijgt deze herfst en winter een vervolg. 

Natuurjournalist Remco de Vries gaat op pad als 'de hjerstswalker' waarbij de herfstnatuur in zes afleveringen centraal staat. De hjerstswalker is vanaf maandag 31 oktober te zien bij Omrop Fryslân.

Samen met cameraman Gerko Jonker gaat Remco de Vries op zoek naar de mooiste plekken in de Friese natuur. Maar dit kan nog wel eens een hele opgave worden: "Het is een behoorlijke uitdaging, want het weer kan wel eens een stuk minder aangenaam zijn dan in het voorjaar en het vogelleven concentreert zich uiteraard niet meer op plekken waar gebroed wordt."
 
Het uitgangspunt is wel hetzelfde als het eerdere televisieprogramma, namelijk laten zien hoe de mooie de Friese natuur eigenlijk is. Maar helaas gaat het niet altijd even goed met deze natuur: "Natuurlijk speelt er van alles in de Friese natuur en het is ook duidelijk dat die natuur behoorlijk onder druk staat. Het is dan ook aan mij om dat te laten zien. Maar je moet soms ook genieten van de natuur en liefde hebben voor wat er zo bijzonder aan is", zegt Remco.

Zes gebieden in Fryslân

De zes gebieden die voorbij komen in De hjerstswalker zijn: Noord-Friesland Buitendijks, de Noardlike Fryske Wâlden, de moerasgebieden van Noordoost-Fryslân, het Fochtelerveen, het Rijsterbos in Gaasterland en Terschelling.
De uitzendingen beginnen op 31 oktober en lopen door tot en met 5 december. Dat een herfstserie voor een deel in de winter uitgezonden wordt, is volgens Remco geen probleem: "Het begin van herfst lijkt steeds meer op de zomer en de winter heeft telkens meer van een lange herfst."