Eerste gast verwelkomd bij De Hofleverancier

Foto: Judith van Lavieren

MAKKUM - Durkje Hoeksema rondde onlangs de verbouwing van haar winkelpand af met het maken van een professionele fotoshoot.

Vanaf november is er hard gewerkt om in een appartement achter haar skearwinkel ‘overnachten bij de hofleverancier’ mogelijk te maken.

De eerste gast, die een nachtje in de bedstee ging slapen, was meteen een hele bijzondere. Een nicht van Durkje, Maaike Keizer, werd op deze plek geboren en groeide op in het pand aan de Kerkstraat. “It is krekt as bin ik by pake en beppe útfanhûs,” vertelt Maaike. De vader van Durkje en de moeder van Maaike waren broer en zus. Toen Maaike geboren werd woonde het gezin in bij pake en beppe. Later verhuisden ze naar de Middenstraat, maar waren vervolgens nog elke dag in de Kerkstraat te vinden. En toen ze naar Bolsward verhuisde stond ze met haar zusje Mieke in de vensterbank: konden ze Makkum nog zien?

Maaike heeft veel herinneringen aan dit huis. Op de vele oude foto’s, die het appartement sieren, staan voor haar bekende gezichten. In de smalle gang speelde ze verstoppertje met Jentje, de vader van Durkje. “De Makkumer tegels moesten uit deze gang worden gepeuterd om te worden verkocht,” weet ze nog. “En elke maandag kwam ik hier om samen met mijn zusje koper te poetsen.”

Toen ze wat ouder was had ze een baantje in het winkeltje met snoep en tabak. Beide nichten zijn geen weggooiers, oude spullen uit de familie worden zorgvuldig bewaard. Als Maaike vertelt over pake die dorpsomropper was, weet de man van Durkje na enig zoekwerk zijn ratel tevoorschijn te toveren. Spullen die vroeger cadeau zijn gegeven binnen de familie keren geleidelijk terug naar de Kerkstraat.

Maaike betaalde, geheel in stijl, de eerste overnachting bij de hofleverancier met de oude winkelbel van pake en beppe. ”Als voormalig heakeninginne is mijn nicht Maaike natuurlijk een zeer geschikte eerste gast voor een hofleverancier,” lacht Durkje.

Door: Judith van Lavieren
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden