Lezing Bert Looper in De Klink in Koudum

KOUDUM - Op 30 maart organiseren De Súdwester en Stichting Histoarysk Koudum een lezing in dorpshuis De Klink. 

Het wordt weer een bijzondere lezing, die wordt gegeven door Bert Looper. Deze historicus was van 2007 tot en met 2021 directeur van Tresoar. Na zijn studie geschiedenis in Groningen, volgde hij de Archiefschool in Den Haag en werd stadsarchivaris van Zutphen en Den Bosch en later nog directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Het Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum Tresoar is gevestigd in Leeuwarden en is de schatkamer van de geschiedenis van Fryslân. Je kunt daar onder andere oude kranten en rechtbankverslagen doorspitten en ook voor stamboomonderzoek kun je daar goed terecht.

Looper houdt na zijn afscheid als directeur van Tresoar een soort afscheidstournee door onze provincie en geeft op uitnodiging lezingen. In die lezingen vertelt hij ook over het dorp of de streek waar hij op dat moment is. In zijn lezing in De Klink gaat Looper dan ook in op wat nu precies de identiteit van Koudum is. Het gaat hem niet alleen om het dorp zelf, maar vooral om de vraag hoe de Friese geschiedenis in het algemeen die van Koudum heeft bepaald.

Misschien is het mogelijk om het verhaal van Koudum opnieuw te vertellen, met nieuwe invalshoeken en accenten. Het zal in ieder geval blijken dat het verhaal van Koudum ook het verhaal van de Friese en misschien zelfs Nederlandse geschiedenis is. Toehoorders in De Klink kunnen ook meepraten en vragen stellen. Al met al lijkt het op 30 maart in De Klink in Koudum een boeiende avond te worden.

De lezing van Bert Looper op donderdagavond 30 maart 2023 in dorpshuis De Klink in Koudum (Tinholtstraat 1) begint om 20.00 uur. Kaartjes zijn aan de zaal te koop voor € 7,50, inclusief koffie of thee.