Prijzen voor Nij Libben uit Koudum op Survento Fanfare Festival

Foto: Facebook Survento Fanfare Festival

KOUDUM - Op het Survento Fanfare Festival afgelopen zaterdag 13 november in De Flambou in Surhuisterveen is fanfareorkest Nij Libben uit Koudum flink in de prijzen gevallen.

 Het orkest onder leiding van Jeanette Valkema sleepte maar liefst drie prijzen in de wacht. In de categorie C, waarin Nij Libben ingedeeld was, wees de jury het orkest als eerste aan, maar het kreeg ook de wisselbokaal voor de eerste prijs overall en werd dus Survento Kampioen 2021. Daarnaast werd bugelspeler Korry Jongsma van Nij Libben in de C-categorie uitgeroepen tot beste solist.

Het was de derde editie van het Survento Fanfare Festival. Dat had vorig jaar al plaats moeten vinden, maar toen ging het festival vanwege de corona niet door. Ook dit jaar was er lang onzekerheid over de doorgang, maar met wat extra maatregelen lukte dat toch. Aan het festival deden negen harmonie- en fanfareorkesten deel met in totaal meer dan vierhonderd muzikanten. Elk orkest presenteerde zich in een show van een half uur, waarna het optreden beoordeeld werd door een professionele jury. Het festival was live te zien via een livestream bij Omrop Fryslân. Nij Libben trad op aan het eind van de middag, als laatste orkest in de C-categorie.

Bij dit festival wordt speciaal aandacht geschonken aan het entertainmentgehalte van het optreden. Dat was er mede de oorzaak van dat dit festival bij de tweede editie in 2019 werd uitgeroepen tot beste fanfare-evenement van de Benelux. Het gaat bij dit festival om een optreden met lichte muziek, waarbij naast de muzikale prestaties ook programmaopbouw, presentatie en entertainmentgehalte een grote rol spelen. En Nij Libben uit Koudum heeft in Surhuisterveen laten zien dat het daarmee wel uit de voeten kan. Zo begon het optreden nogal mysterieus en gebruikte het orkest visuele effecten, waarbij ook gebruik gemaakt werd van sociale media als Whatsapp.

De foto’s bij dit artikel komen van de Facebookpagina van Nij Libben. Meer foto’s van het optreden van Nij Libben staan op de Facebookpagina van het Survento Fanfare Festival. Het festival is in zijn geheel terug te zien op YouTube – het optreden van Nij Libben begint daar op 4.06.15.