Tsjillen 2022: Feest op het water en feest langs de kant

BOLSWARD- Eindelijk kon het weer! De grote sloepentocht door de grachten van Bolsward: Tsjillen 2022. Ondanks dat - door corona - Tsjillen de afgelopen twee jaar niet door kon gaan, bleek dat de Bolswarders Tsjillen nog niet waren vergeten. En hoe, er werd massaal uitgepakt op en langs het water.

 

In die twee ,Tsjillen loze' jaren had het bestuur niet stilgezeten. Dat bleek vrijdagavond rondom het Kruiswater. De aankleding was nog professioneler, DJ Cloudz bracht het publiek en de deelnemers al vroeg in de avond in de juiste stemming. Het podium was verplaatst van de Gleibakkerij naar de Stoombootkade, waardoor nog meer publiek naar het Kruiswater kwam. In tegenstelling tot de twee voorgaande edities werd de jurering ditmaal aan het publiek overgelaten. Via de website van Tsjillen kon het publiek hun favoriete boot, mooiste versierde straat of beste act bekend maken.

Kruiswater

Op het water verzamelden zich al ver voor de starttijd de eerste sloepen, maar ook rubberbootjes, zelfbouw vaartuigen, kortom als wat kon drijven en varen, en zich had aangemeld, meldde zich op het Kruiswater.

Veel opzien baarde het ,piratenschip', waarvan de enthousiaste bemanning met veel rook het Kruiswater  bij tijd en wijle ,onzichtbaar' maakte. Dit ,piratenschip', eigenlijk meer een zelf gebouwd vlot, werd door de publieksjury dan ook uitgeroepen tot ,mooiste boot' en daarmee verdienden de piraten een prijs van 300 euro, aangeboden door ZWF Yachts.

Omstreeks negen uur, nadat de scheepshoorn van de sleepboot van Joop Brouwer het startsein had gegeven zette de armada zich in beweging. Achter de sloep van bestuurslid Klaas de Vries ging het richting de Blauwpoortsbrug en via de stadsgracht naar de Werkmansbloei. Aan het eind van het Laag Bolwerk werden de Tsjillen deelnemers uitgenodigd om mee te doen aan oud Hollandse spelen. Door ingenieuze bouwsels konden er ringen geworpen worden, was er blikgooien en zelfs koekhappen. 

Muziek

Daarvoor al en ook tijdens de verdere route wemelde het van de muziek. Alle muziekgenres waren vertegenwoordigd, zodat zowel het publiek langs de kant, velen fietsten of liepen mee,  als de deelnemers in de boten aan hun trekken kwamen.

Na de Werkmansbloei, waar de buurtbewoners er een gezellige avond van hadden gemaakt, trouwens op veel meer plaatsen hadden buurtbewoners Tsjillen aangegrepen om aan de walkant er een feestelijke avond van te maken.

Via het Hoog Bolwerk, terwijl de schemering inviel, voeren de tientallen boten richting het Kruiswater, waarna de tocht door het centrum van de stad ging.

Als eerste werd ,Groot en Klein Venetië' (Groot- en Kleinzand) gepasseerd. Deze buurt had flink uitgepakt met feeërieke verlichting boven het water, windlichten langs de waterkant, twee houten ,bruggetjes' over de gracht en fraaie Venetiaanse maskers op het houtwerk van de grachtkant. Het enthousiase Majelkoor zorgde er voor dat de stemming in Groot- en Klein Venetië bijna Italiaanse aanvoelde.

Het was dan ook geen verrassing dat de publieksjury dit ,Italiaanse' straatje koos tot de mooist versierde straat. Dat leverde een t.w.v. 300 euro, aangeboden door Jumbo. 

Endorfine Band

Naast alle muziek, het publiek koos de Endorfine Band als beste act, wat Fabian Dijkstra c.s. eveneens 300 euro opleverde, was er ook theater, van Hid Hero, Muzt en van de Martinikerk en dans van Mischa Teensma en Mette Mulder. Opvallend was ook de deelname van Wouter Priester en die met een klein draaiorgel op de bed voor nostalgische klanken zorgde.  

Langs Grote - en Kleine Dijlakker ging het via het Laag Bolwerk weer naar het Kruiswater, voor de muzikale slotact van DJ Cloudz. Jammer was dat door de kou en de lengte van de vaarstoet verschillende deelnemers van acts en optredens in het tweede deel van de vaartocht het voor gezien hielden en de warmte thuis of in de horeca opzochten.