Zaterdag 17 juli eerste zomermarkt in Koudum

Foto: Koudum.nl

KOUDUM - Volgende week, op zaterdag 17 juli, is het zover: dan vindt de eerste van de drie zomermarkten ‘nieuwe stijl’ in Koudum plaats.

 De drie zomermarkten van 2021 hebben allemaal een ander thema. Het thema van de eerste zomermarkt is boerenmarkt met oude ambachten. Het promotieteam Koudum wilde deze keer zorgen voor een variatie aan verschillende ambachten en producten om zo een unieke mix aan kramen op deze zomermarkt aan te bieden. Daarom wordt ook gezorgd voor een aantal foodtrucks die voor de inwendige mens zorgen. Hieronder staat een greep uit de standhouders op deze markt.

Om maar meteen met het eetgedeelte te beginnen, er komen zeker zes foodkramen. Eén van de aanwezige foodtrucks is DeHeman, gespecialiseerd in verrukkelijke smaken uit Mauritius. Met een breed scala aan lekkernijen is DeHeman een goede aanwinst voor de zomermarkt en komt elke fijnproever aan zijn trekken. Wat te denken van een broodje kip of gebakken rijst met kip. Maar ook linzensoep of vega-gateau piment, een hartig snackje van erwten en chili.

Het Promotieteam heeft het voor elkaar gekregen dat er op deze eerste zomermarkt nieuwe stijl een stuk of dertig kramen zullen staan. Vooral gezien het thema van deze markt, is het niet zo vreemd, dat een van de standhouders Otte Bajema is. Deze Koudumer palingvisser vangt zijn paling op de Fluessen. Hij heeft daar een speciale vergunning. Na de vangst rookt hij de paling bij zijn huis, waar hij de gerookte paling dit jaar ook verkoopt. Het palingvissen heeft hij overgenomen van zijn vader Eeltje Bajema. Met Otte Bajema heeft Koudum nog een ‘ouderwetse’, ambachtelijke visser.

En nu we het toch over een streekambacht hebben: Jeldert Oenema uit ‘t Heidenskip dook in 2019 al op de zomermarkten in Koudum op met zijn ‘Heidenskipster Gieltsjes’. Zijn gele aardappelen zijn een onvervalst streekproduct. Hij teelt sinds een aantal jaren deze lekkere aardappels in It Heidenskip en die zijn inmiddels zeer gewild. Jeldert Oenema is op alle drie de marktdagen aanwezig.

Koudumer Jacob Diekman houdt zich sinds enkele jaren met een heel ander ambacht bezig. Gebruik makend van 3D-technieken maakt hij bijvoorbeeld prachtige naamborden voor boot, huis of bedrijf. Zo graveert hij met een speciale freesmachine in hout, messing, aluminium en RVS. Ook maakt hij op maat allerlei gebruiksvoorwerpen als uilenborden of cadeau-artikelen Op de markt zal hij laten zien welke mogelijkheden er op dit gebied allemaal zijn.

Ook uit Koudum zelf komt Tjitske Haytema, sinds 2015 eigenaar van ontwerpstudio Nim de Dei. Haar dagelijks werk is het ontwerpen van logo’s, huisstijlen, drukwerk en tal van andere reclameartikelen. Daarnaast tekent, schildert en handlettert ze graag. Voor haarzelf, maar ook in opdracht maakt ze portretten, illustraties en handlettercreaties. Op de zomermarkt verkoopt ze haar zelf ontworpen productlijn ‘Foar Dy’ met onder andere mokken, weekplanners, notitieblokjes, porselein, reproducties en wenskaarten.

In de Verlengde Hoofdstraat vinden we de plaatselijke bloemist Japke Haytema van bloemenzaak Blom en Blêd. Met grote passie maakt ze unieke boeketten. Verder zijn bij Blom & Blêd planten, potten en woonaccessoires te koop. Natuurlijk staat Blom & Blêd ook op de zomermarkten.