Duitser Marcus Schluter verhuisde voor het surfen naar Makkum

grootbolsward-ijsselmeerkust
Afbeelding

Marcus Schluter (57) is net terug van het Thaise Koh Phangan waar hij kitesurf-les heeft gegeven. En zo vertoeft hij winterdag op meer idyllische oorden die hij in het voorjaar steevast verruilt voor Makkum en Kornwerderzand. Lijkt leuk en is het ook natuurlijk, “maar,” zegt hij, “kiespijn in het Caribisch gebied doet net zo’n pijn als kiespijn in Nederland en dan ben je in Nederland toch beter uit.” De in Duitsland geboren Marcus Schluter kwam op zijn negentiende naar Nederland om zijn droom na te jagen. Hij is verknocht geraakt aan ons land en dan vooral aan het noordwesten, dat hij ‘Groot Mauritius’ noemt vanwege de ideale omstandigheden om er te kiten.   

Er zijn er die het op zijn leeftijd wat rustiger aan gaan doen. Rustiger aan doen? Leeftijd is puur een getal voor de enthousiaste Schluter. “Je moet elk jaar je eerste verjaardag vieren”, lacht hij. “Het kiten houdt me fit. In de eerste plaats is het natuurlijk een relatief jonge sport en ook de cultuur eromheen is altijd verjongend en innovatief. Je gaat mee in de flow. De kites trekken je letterlijk overal doorheen En je mag je als instructeur gelukkig prijzen dat je de hele dag in het water bent. Dat betekent dat je fit bent en blijft. Het is niet alleen de sport die je jong houdt, het is de hele mindset.”

Docent ROC Friese Poort

Als scholier en als fervent windsurfer in Duitsland werkzaam bij een surfwinkel kwam de jonge Marcus Schluter op Boot Düsseldorf (de internationale watersportbeurs – red.) in contact met een bedrijf dat in Makkum een surfinstructeur zocht. Schluter: “Ik heb al mijn spullen in een Volkswagen T2 busje geladen en ben naar Makkum gereden.” Net zo makkelijk. Verliefd, verloofd, getrouwd. Naast instructeur ook werkzaam geweest in de jachtbouw, gespecialiseerd in elektrische installaties én in deeltijd de opleiding docent elektrotechniek gevolgd. In dit vak werkzaam op ROC Friese Poort in Sneek heeft hij geholpen de opleiding maritieme techniek op te zetten.

Marcus Schluter - eigenlijk moet er een umlaut op de ‘u’ in zijn achternaam, maar hij heeft na al die jaren hier woonachtig gekozen voor de Nederlandse variant - heeft de ideale mix gevonden. “In het buitenland heb je ook seizoenen. In het Caribisch gebied loopt het kitesurfseizon van december tot circa mei, juni. Daar moet je zomerdag helemaal niet zijn. Dan heb je daar regen en ‘hurricane season’.”

‘Tuus best’

“Zoals het nu gaat, is het ideaal. Het sluit mooi aan op de zomer in Nederland. Hier heb je alle kansen, speciaal in het noordwesten van Nederland. Hier zijn unieke kitesurflocaties aan de Friese IJsselmeerkust. Je kunt hier prima foilen. Bijvoorbeeld bij Kornwerderzand, want daar is het zowel ondiep - goed om te leren kiten – als voor een groot gedeelte diep genoeg om te foilen. Ik kite zelf het liefst in de golven en dat ligt hier ook maar een uurtje rijden vandaan, in Wijk aan Zee. Ik noem het noordwesten van Nederland altijd Groot Mauritius. In Mauritius heb je alles: van vlak water tot aan grote golven. Dat heb je hier dus ook; wellicht niet op één spot en afhankelijk van wind en weer. Als het hier altijd zomer zou zijn, hoefde ik ook niet weg.”

Marcus Schluter voelt zich in Makkum helemaal op zijn plek. “Hier voel ik me tuus best”, zegt hij met een Friese kwinkslag. “Maar als het november wordt, dan krijg ik het moeilijk. Het is lastig om dat uit te spreken in Friesland, maar water moet vloeibaar zijn en niet bevroren. Ik heb daar niets mee. In de winter heb ik hier niets te zoeken en werk ik als kitesurf-instructeur in het buitenland.” Het bracht hem naast Mauritius in onder meer in Egypte, Kenia, in het Caribische St. Lucia en Union Island (Grenada), de Canarische eilanden en het eerder genoemde Thailand. “Maar in de zomer is het hier fantastisch. Hier voel ik me goed.”

“Mijn hart ligt hier”

Allemaal leuk en aardig, zou je zeggen, maar we kennen allemaal de mooie beelden van bijvoorbeeld een Hawaii met zijn golven, wind en – niet onbelangrijk – het zonnetje. “Ik kite ook het liefst in de golven, maar dat foilen geeft bijna het zelfde gevoel. Ik vaar alleen ‘strapless’ (zonder voetbandjes - red.) om nog meer het gevoel van vrijheid te krijgen. Een foil is veel kleiner en heeft veel minder weerstand. En dat is het voordeel van Kornwerderzand; daar heb je diep water waar je perfect kunt foilen en ondiep water om les te geven. Daar mag ik me gelukkig mee prijzen, dat we daar met onze school een vaste plek hebben. Vanuit de gemeente hebben we daar ook toestemming om les te geven. Hoe meer je in het buitenland komt, des te meer je dit hier waardeert, op heel veel vlakken. Vooralsnog verhuis ik dan ook niet naar het buitenland. Dan zou ik hier alles op moeten geven. En dat doe ik niet, want mijn hart ligt hier.”   

Workum drukste kitesurflocatie

Dat kitesurfen het windsurfen lijkt te hebben verdrongen is niet zo gek, meent Marcus Schluter. Windsurfen wordt pas een beetje leuk vanaf windkracht vijf, zes. Met kiten kun je al vanaf windkracht drie hele hoge sprongen maken. Met zijn kitesurfschool NorthWest Kiteboarding pendelt Marcus heen en weer tussen Makkum en Kornwerderzand. Dat heeft alles te maken met het feit dat je niet op beide locaties het hele jaar mag kiten. Van 1 oktober tot 30 april mag dat op Makkum en van 1 mei tot 30 september is dat toegestaan op Kornwerderzand.

“Workum is de drukste kitesurf-locatie. Daar is het kitesurfen in Friesland ooit ook begonnen. Wij mogen ons gelukkig prijzen met Kornwerderzand. Het is een uithoek; minder bekend en toch een ideale leslocatie. Vooral en juist door de ruimte en het ondiepe gedeelte, waardoor je hier het kitesurfen gauw onder de knie hebt. Toen ik nog windsurfte, waren dit ook al mijn locaties. En ik heb hier het kitesurfen zelf óók geleerd. Na 22 jaar windsurfen heb ik al mijn spullen verkocht en kitespullen aangeschaft.”

Tekst: Richard de Jonge | Foto’s: Eigen foto’s