Een rondje langs de velden…

De bal rolt weer en de voetbalclubs uit de regio Groot Bolsward-IJsselmeerkust staan te popelen om met de competitie van start te gaan. De voorbereiding is gestart en de wedstrijden in poulefase van het bekertoernooi worden momenteel afgewerkt. De clubs hopen op een mooi seizoen en een regulier competitieverloop. In ieder geval geen onderbrekingen meer door corona. Hoe staat het er voor bij de voetbalclubs uit de regio? We maakten een rondje langs de velden.

Zondag 5e klasse

Vorig seizoen scheelde het niet veel en mocht vijfdeklasser v.v. Blauwhuis meedoen voor promotie. Dit jaar heeft de club met de ervaren trainer Bennie Zeilmaker dezelfde doelen. Kampioen worden of promotievoetbal spelen. Er zit veel potentie in de selectie met drie aanstormende talenten die al aan het eerste elftal mochten proeven. Van de jongelingen Jurgen Popma, Willem Kroon en Sybe Scharringa wordt spektakelvoetbal verwacht. Onlangs werd het 90-jarig jubileum van v.v. Blauwhuis nog groots gevierd. 

Voor BlauwRood’20 is dit seizoen nu al gedenkwaardig. De club is terug in Bolsward en heeft een eigen clubgebouw, waardoor men niet meer bij Mulier in Witmarsum hoeft te voetballen. Rondom de eerste competitiewedstrijd staat een groot openingsfeest gepland. Gezelligheid en sociale verbondenheid loopt als een rode draad door de vereniging. Daarnaast wil de zondag 5e klasser natuurlijk ook gewoon wedstrijden winnen. Oud-RES spits Larry Sanchez Infante maakte een prachtige muurschildering in het nieuwe clubgebouw.

Zaterdag 5e klasse

Voetbalvereniging Arum staat dit seizoen onder leiding van de nieuwe trainer Hein Frietema uit Sexbierum. Frietema was eerder trainer van v.v. Holwerd.  De nieuwe trainer zal het moeten doen met een sterk verjongde A-selectie Vaste krachten zijn vertrokken en nog een viertal basisspelers zijn herstellende van blessures.  Gelukkig loopt er nog wel wat talent rond in Arum en Achlum. De Arumers zien het komende seizoen daarom met vertrouwen tegemoet en hopen mee te kunnen draaien voor een periodetitel. 

Vorig seizoen keerde SV Hielpen terug in prestatievoetbal. Een mix van jong en oud stond op het veld in een overgangsjaar, waarbij vooral de jeugd moest wennen aan het niveau. Dit seizoen hoopt men de prestaties verder uit te kunnen bouwen. De selectie is versterkt met enkele spelers die terugkeren op het oude nest. En er is talentvolle jeugd uit de JO17 die mogelijk in de toekomst kan doorstromen. Daarnaast begint het voetballen in de stad Hindeloopen weer te leven en daar doet men het voor. 

“Een periodetitel pakken, dat zou mooi zijn”, vinden ze bij SV Mulier. De vijfdeklasser uit Witmarsum heeft met Yme Vonk uit Oudega SWF een nieuwe trainer en hem wacht een mooie klus, want Mulier heeft een jonge ploeg. Thijs Witteveen is de oudste speler en nog maar 32 jaar. Veel wordt verwacht van talentvolle A-jeugd die de ruimte zal krijgen zich verder te ontwikkelen. Met aantrekkelijk voetbal en aansprekende resultaten willen de Witmarsumers de vereniging weer een boost geven.

Zaterdag 4e klasse

De nieuwe trainer van QVC is Niels Boot uit Sneek. Onder voormalig trainer Ype Haytema kenden de Starumers mooie seizoenen en staat er een mix van talentvol ‘jong’ en ervaren ‘oud’ op het veld. Vorig seizoen is extra ervaring opgedaan in de nacompetitie en het bekervoetbal. Voor de jonge trainer Boot, zoon van succestrainer Loet Boot, een mooie basis om dit seizoen het felbegeerde ticket richting 3e klasse te grijpen, want dat lukte onder Haytema steeds net niet.

Zaterdag 3e klasse

Sc Bolsward is weer terug in de 3e klasse en als het aan de ambitieuze Bolswarders ligt, houdt het daar niet mee op. De keuze voor het zaterdagvoetbal zorgde voor onrust binnen de club, maar met het kampioenschap in 4A keerde het positivisme terug. Aan de nieuwe trainer Dick Schuurman de taak om Bolsward naar een hoger niveau te tillen, waarbij van de teruggekeerde broers Lohman veel wordt verwacht. Talentvolle A-jeugd moet zorgen voor gezonde concurrentie binnen het team.

De selectie van v.v. Makkum is vrijwel hetzelfde gebleven. Wel staat er met Johan Polstra een nieuwe trainer aan het roer. Polstra haalde als assistent-trainer bij v.v. Heeg zijn papieren om ook 3e klassers te mogen trainen en Makkum is op dit niveau zijn eerste klus. Met zoneverdediging wil Polstra in een ander systeem voetballen. Het doel van de Makkumers is handhaving en wegblijven van de gevarenzone, het liefst met attractief voetbal.

Terug in de 3e klasse is v.v. Nijland. De club degradeerde afgelopen seizoen en zal alle zeilen bij moeten zetten voor een plek in de middenmoot. Volgens trainer Martin de Jong zijn er spelers gestopt en is de selectie aangevuld met tweede elftalspelers. “Er is werk aan de winkel,”, aldus De Jong, “maar gelukkig hebben we nog tijd om ook als derdeklasser goed voor de dag te komen.”

Hylke Schrale uit Boksum is de nieuwe trainer van SV Oeverzwaluwen. Schrale bereikte met derdeklasser Rijperkerk afgelopen seizoen de nacompetitie. Oeverzwaluwen heeft afscheid genomen van vijf ‘vaste krachten’, dus wordt er veel verwacht van jongere spelers die de kans krijgen door te stromen naar het eerste elftal. Met Meinte de Jong is een nieuwe keeper aangetrokken en de nieuwe staf moet zorgen dat alles weer op scherp komt te staan. Voor Oeverzwaluwen is het doel handhaving in de 3e klasse.

Remco Bervoets is aangetrokken als nieuwe trainer van derdeklasser SDS. Oud-SDS’er Bervoets volgt Douwe Posthuma op. Peter Hoogerwerf en Teun Heeres zijn gestopt bij SDS. Verder is de selectie grotendeels hetzelfde gebleven. De club uit Easterein bestaat 75 jaar en hoopt op bekroning met een periodetitel. SDS start de competitie meteen al met twee derby’s. Eerst Scharnegoutum’70, de vorige club van Bervoets, en een week later is v.v. Nijland de tegenstander. 

Zaterdag 2e klasse

Via de nacompetitie promoveerde v.v. Workum naar de tweede klasse.  Voor de Workumers begint dus een nieuw avontuur op een hoger niveau en daar hebben ze ontzettend veel zin in. Volgens trainer Jente Bootsma staat het er goed voor bij de Workumers. De selectie is grotendeels in tact gebleven. De oefenpartijen tegen LAC Frisia en ’t Fean’58 waren mooie graadmeters en bij de JO19 is er talentvolle jeugd die naar het eerste kan doorstromen.

Tekst en foto’s: Ynte Dragt