“Waar wil je afspreken?”, vraagt Mireille Lunter mij wanneer we het interview met haar plannen. “In de salon of in de bingostudio?” Ik krijg er direct wat foto’s achteraan geappt. Voor de sfeerimpressie. De schoonheidssalon van Mireille staat in Bolsward, de bingostudio in Balk. Maar ik had mijn keuze al gemaakt, want ja, hoe vaak kom je nou in een bingostudio? Dus hup, op naar Balk!

Mireille Lunter, naast haar schoonheidssalon ook eigenaresse van evenementenbureau ML-events, staat me in Balk al op te wachten en laat me vol trots de prachtige studio zien. Niks geen amateuristisch gebeuren: dit is serious business! Er is een constructie opgebouwd voor de lampensets, er staan meerdere camera’s op statief en Willem, de technische man, is vanachter zijn regietafel bezig met projecties. Mireille huppelt, terwijl ze vertelt over de aankomende Dr. Love bingo, druk op haar hippe sneakers in het rond om nog wat ballonnen recht te hangen en her en der wat kleedjes te verleggen. Ik had me van tevoren al laten vertellen dat Mireille een ondernemend type is en niets blijkt minder waar…

 

Met de stroom mee

Mireille is geboren in Sneek, en woont met haar man Lars en kinderen (Morris van 13 en Boet van 11) in Bolsward. Dat ze op haar 41e evenementen organiseert en tegelijkertijd een goedlopende schoonheidssalon runt, was vroeger niet per se het plan. Want met hele concrete plannen en uitgewerkte doelen, daar werkt Mireille niet mee. Ook vroeger niet. “Ik ging altijd wat met de stroom mee. Op de een of andere manier komen er altijd vanzelf dingen op mijn pad en daar ga ik dan in mee. En als ik erop terugkijk, dan heb ik altijd alleen maar dingen gedaan die ik leuk vind om te doen. En dat doe ik nog steeds.”

Toen ze net haar diploma voor schoonheidsspecialiste op zak had, kwam er een ruimte vrij in de sportschool waar ze lesgaf. “Of ik daar niet een salon wilde openen. Ik was 19 en ben ervoor gegaan. Uiteraard met veel hulp van pa. We deden samen de gesprekken met de bank, hij gaf me tips over hoe ik het runnen van mijn eigen bedrijf moest aanpakken. En met mijn moeder ging ik samen op pad op zoek naar een merk om mee te werken.” En die ‘pa’, die weet wel waar hij het over heeft. Voor velen is groothandel Lunter Textiel een bekende naam. Mireille haar vader maakte het familiebedrijf tot een succesvolle onderneming. Haar vader is inmiddels met pensioen en vandaag de dag runnen haar beide halfbroers het bedrijf. Maar het ondernemersbloed heeft ze niet alleen van haar vader: ook haar moeder had haar eigen bedrijf. Net als Mireille runde ze haar eigen schoonheidssalon. 

 

Een ADHD-hoofd

“Ik heb best lang gezocht naar wat ik echt leuk vind”, bekent Mireille. “De salon vormt voor mij een prachtige basis, maar inmiddels ben ik erachter dat ik het vooral heel leuk vind om af en toe eens van het pad af te stappen. Daar houd ik wel van. Ik heb regelmatig een nieuwe uitdaging nodig. Ik denk stiekem wel eens dat ik een ADHD-hoofd heb, want mijn hoofd staat eigenlijk altijd aan. Ik wil ook voelen dat ik aan sta: het gevoel hebben dat ik leef. Hoewel ik het soms echt wel eens uit zou willen zetten.”  Dat laatste doet ze als ze met haar gezin op vakantie is op Terschelling. Daar geniet ze van de zee, het fietsen over het eiland en van wandelen met de hond. Daar vindt ze de rust.

 

Durven en vervolgens doen

Haar gezin is Mireille haar grote trots. Maar ze is ook zeker trots op wat ze in al die jaren zelf heeft neergezet. “Dat ik door te doen en te durven toch geweldige dingen heb bereikt. Hoewel een deur bij mij eerst een tijdje op een kiertje staat voordat ik hem volledig open durf te gooien. En dat het ook best een dingetje is om iets anders daarvoor te stoppen. Maar als die deur eenmaal open is dan ga ik er ook volle bak voor!”

 

Bingo met een hoofdletter B

Naast het runnen van de salon en lesgeven in de sportschool in Bolsward, werkte Mireille ook nog een korte tijd bij Fiftysix in Harlingen. Op verzoek van de eigenaren van Fiftysix, Niels en Erin, organiseerde Mireille samen met een collega een bingoavondje voor vaste klanten, wat uitliep op een zeer geslaagde avond. “Nou, Mireille, dit kan wel groter”, zei Niels na afloop. “We gaan voor onze vaste klanten iets groters neerzetten en ons plan is om dat in De Walrus te doen. Ga jij dat nou maar doen, dat kan jij wel!” 

Zo gezegd, zo gedaan en in november 2016 organiseerde Mireille opnieuw een bingoavond, maar dan voor een zaal met honderdvijftig dames. In april 2017 was dat al verdubbeld naar twee bingoavonden, inclusief een herenvariant. En wie Mireille een beetje kent, weet dat ze niet van de ‘lullige feestjes’ is. Nee, alles moet kloppen. Tot in de details. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Zo kent elke bingoavond een thema. En dat blijft niet alleen bij wat vlaggetjes aan de muur. “Mijn favoriete thema is de ‘Candyflossbingo’, oftewel de suikerspinnenbingo. Alles, maar dan ook alles was roze. De fotograaf maakte roze foto’s, presentator Theun Plantingan had een roze pak aan, de goodieflyer matchte perfect bij de aankleding en je kon in de zaal natuurlijk suikerspinnen krijgen. Puntjes op de i, daar houd ik wel van”, glimlacht Mireille. “Ik wil graag dat mensen binnenkomen en denken: wat hebben ze nou weer bedacht? Dat waar je in belandt telkens weer een verrassing is.”

 

Er het beste van maken

Op een donderdagavond in 2020 zat Mireille met haar team vol in de voorbereidingen van de Tijgerprintbingo. Er waren in twee minuten tijd maar liefst vier avonden uitverkocht. En toen kwam de lockdown. “We hebben de kaarten nog een hele tijd in ons beheer gehouden, in de hoop dat we het later alsnog konden organiseren. Uiteindelijk hebben we alles toch maar terugbetaald. Maar ja, alles was al gekocht: van prijzen tot aan de versiering.”

Mireille zit niet snel bij de pakken neer. Van iets negatiefs probeert ze altijd iets positiefs te maken. En zo ontstond het idee om van de bingo een online event te maken. Dat deed ze natuurlijk niet alleen, maar samen met haar team van zes personen. Al snel was de try-out van de ‘I can not hold it longer out’ editie uitverkocht. En het succes hield stand: Mireille organiseerde samen met haar team vorig jaar bijna wekelijks een online event. 

In al deze drukte zit de uitdaging hem voor Mireille in het bewaken van de structuur. “De laatste tijd ben ik meer aan het plannen en ik merk dat dat goed werkt. Aan het einde van iedere dag ga ik door al mijn appjes en mailtjes en werk ik alles bij. Daardoor kan ik het overdag loslaten en krijg ik weer wat rust in mijn hoofd. Verder bedenk ik elke corona weer wat. Zo heb ik inmiddels een digitaal boekingssysteem voor de salon en verzorgt iemand anders mijn boekhouding voor beide bedrijven. Best moeilijk loslaten na twintig jaar, maar ik moet toegeven dat het perfect werkt. Het scheelt mij weer een bal in de lucht houden en zo kan ik weer iets doen wat ik leuk vind.”

 

Leven als in een sprookje

Mireille gelooft in sprookjes. Hoe je in een sprookje leeft? Mireille weet het wel: “Leef lekker bij de dag en laat de zorgen voor morgen daar; stap soms eens uit die trein, want die dendert maar door; geniet van de mensen om je heen, omdat je nooit weet hoe het leven loopt. Een sprookje is voor mij gelukkig zijn, genieten van de kleine dingen en onbezorgd leven. Zoveel mogelijk dingen doen die je leuk vindt, want daar word je pas echt gelukkig van.” 

Grote dromen heeft Mireille niet echt. Behalve nog eens een mooie reis maken met haar gezin, om hen meer van de wereld te laten zien. Verder is ze gelukkig het haar leven zoals het nu is. Voor haar hoeft het niet altijd groter en beter. En hoe het allemaal verder zijn weg zal vinden de komende jaren, dat ziet Mireille wel. “Of ik ooit nog een eigen pand koop voor mijn salon en wanneer ik achter die ballenbak vandaan ga en me vooral ga richten op het organiseren van de events? Dat zal blijken. Zo lang het leuk is, is het leuk.”