G-voetbal in Bolsward loopt als een treinPlezier is belangrijker dan winnen

grootbolsward-ijsselmeerkust
Afbeelding

Als je over G-voetbal praat, dan heb je het níét over gehandicaptenvoetbal! Terwijl het G-voetbal er toch is voor mensen met een beperking, dus voor mensen die niet optimaal met wat wij het ‘gewone’ voetbal noemen mee kunnen doen. De G is gewoon de volgende letter in het alfabet, nadat de sectoren A tot en met F allemaal al een categorie in het voetbal hebben bezet.

Dat de letter G in dit geval helemaal níéts met de G is van gehandicapt van doen heeft, weten een heleboel mensen niet. Eigenlijk weten we véél te weinig van G-voetbal, vindt Gerard Boomsma, coördinator van het G-voetbal bij SC Bolsward. Dus belde hij onze krant, en zei: ‘Jullie moeten eens een keertje komen kijken’. En dat deden we...

 

Mooiste moment van de week

Het G-voetbal vindt plaats op een prachtige accommodatie achter het Bolwerkplein. Een grote accommodatie, dus het is en eindje tippelen, maar dan staan we ineens op het trainingsveld. In de rust kan de G-voetbalselectie heerlijk trainen. Eerst even gezamenlijk met elkaar een jarige toezingen, die verlegen in de midden staat. En dan in twee groepjes door. Voordat we het weten knallen er keiharde pegels op paal en lat, die over onze hoofden wegstuiteren.   

“Dit is het mooiste moment van de week, zo met z’n allen vrolijk op de training bezig zijn.” Dat zegt Michel Velting. Hij is aanvoerder van het G-team. Hoewel sommige van zijn teamgenoten op de training verschijnen in een SC Bolsward- of sc Heerenveen-outfit, draagt Michel een compleet Ajax tenue. Achterop het nummer 10. Er boven staat de naam De Jong. “Nee, niet Frenkie, maar Siem de Jong”. En  hoewel Michel heel goed weet dat Siem niet zo goed meer functioneert, heeft hij het shirt wel altijd aan. Eens een fan, altijd een fan.

 

Sociaal

Michel Velting is een goede voetballer en vindt het dus niet prettig dat zijn team een klasse terug moest. Daar staan ze nu overigens wel bovenaan. Michel weet dat dat niet het belangrijkste is. Het belangtijkste is wél: goed met elkaar omgaan, iedereen moet mee kunnen doen en veel plezier beleven. Dat is veel belangrijker dan winnen. “En dan kan ik zo nu en dan tóch nog wel eens iemand passeren met een mooie beweging”, zegt Michel. Hij laat het ook op de training wel even zien.

Dat sociale karakter is het meest belangrijk voor de G-groep, zegt ook Gerard Boomsma. Boomsma is indertijd begonnen bij SC Bolsward met het vrouwenvoetbal. Dat loopt nu als een trein. Daarna heeft hij zich georiënteerd op het G-voetbal. Heel serieus. Hij ging zelfs stage lopen bij diverse zorginstellingen. Hij wilde weten welke haken en ogen er zitten aan voetbal met mensen met verschillende soorten beperkingen.

Zelfsturend vermogen

Veel mensen vinden dat je er mee aan de gang moet, maar niet iedereen kan het. SC Bolsward, het kind van de gefuseerde ouders RES, CAB en Bolswardia, kan het wél. Merkwaardig genoeg ook dankzij het G-team zelf.  Boomsma: “Ze hebben een zelfsturend vermogen en een eigen mening. Nou, die mogen ze van ons best hebben, daar houden we rekening mee.” En hoewel hij zich bescheiden opstelt in zijn rol, Gerard Boomsma, in het dagelijks leven taxichauffeur, regelt het allemaal. Het enthousiasme waarmee hij vertelt over het Bolswarder G-voetbal is opvallend. En hij krijgt dat enthousiasme ook terug van de ploeg. Hij juicht voorop in het “lang zal ze leven”, en weet precies of ‘zijn’ G-voetballers in een woonvorm zitten of zelfstandig wonen.

Michel bijvoorbeeld woont samen met een vriendin en heeft een baan als facilitair medewerker bij het pootaardappelenbedrijf HZPC in Joure. En zo hebben ze allemaal hun woonstee en tijdsbesteding. Voor allemaal geldt dat ze uitkijken naar de training op de woensdag, onder leiding van een paar spelers uit het eerst elftal, Dennis Hendriks en Jelle Huitema. En nu de corona ‘weg’ is, kijken ze natuurlijk ook uit naar de zaterdagse wedstrijd.  Eén van de G- voetballers fungeert dan als chauffeur van het busje. “Maar ík rijd mee in een auto, want je weet nooit wat er kan gebeuren en of je dan snel weg moet’, zegt Boomsma.  

 

Anders

Het voetballen is anders. Als een G-ploeg een andere G-ploeg overtreft, worden soms de beste spelers even naar de kant gehaald. Sociaal. Datzelfde doen ze als één van de spelers wat over de rooie raakt. Of door omstandigheden buiten het voetbal zodanig geplaagd wordt, dat hij of zij  er met de kop niet bij is. In die zin is het weer opvallend dat de spelers, zowel jongens als meisjes, na een wedstrijd het al weer snel zijn vergeten; het over hele andere dingen hebben. Trainers-evaluaties hebben dan geen zin.

Gerard Boorsma zit ook in een KNVB-commissie van de 23 clubs die zich in de provincie met G-voetbal bezig houden. Daar bepalen ze wat het beste is voor een team. Vandaar dus dat SC Bolsward een klasse terug ging. Gerard Boomsma is er blij mee. “Het loopt nu als een  trein.” Kampioenschappen, promotie en degradatie kennen ze niet. Je wordt ingedeeld. ‘En,’ zegt Gerard, ”als het er tijdens de training te fanatiek aan toegaat haal ik de doelen weg en wordt er direct beter samengespeeld.” Samen plezier maken.

 

Sportverenigingen en zorginstellingen

Gerard heeft als coördinator van het G-voetbal samen met Gerrit Teerenstra ook een visie geschreven over de toekomst van G-voetbal. Hierin zien ze, samen met Sport Fryslân en de gemeente, een rol om een maatschappelijke bijdrage te leveren door mensen met een beperking een passende sport te bieden. Dat gaat dus verder dan alleen voetbal. Er wordt contact gezocht met andere sportverenigingen. Ook de zorginstellingen werken mee. Ze vinden het belangrijk, maar kunnen het niet zelf regelen. Dat weet Gerard Boomsma als de beste. Toen hij zijn stageperiode bij de zorginstellingen had afgerond wilde hij G-voetbal bij SC Bolsward beginnen met vier teams enzestig deelnemers. Dat bleek wat te hoog gegrepen. Opbouwen. SC Bolsward begon met twee teams, maar de corona heeft dat teruggebracht tot één team. Kwaliteit boven kwantiteit.

 

Mensen nodig

Daarover gesproken: Gerard Boomsma doet nog vier jaar zijn werk. Dan, maar ook nu al, moeten er veel meer ‘Boomsma’s’ beschikbaar zijn.  En dus zegt Gerard: “Je mag best in het stukkie zetten dat we mensen nodig hebben.” Die mensen moeten er wél een beetje gevoel voor hebben. “Inlevingsvermogen. En geduld, want je moet soms alles tien keer uitleggen. Het draait nooit om jezelf, maar altijd om de spelers. Dat is het allerbelangrijkste.”

De beide trainers kunnen volgend jaar niet doorgaan. Bovendien wil SC Bolsward, dat staat in het plan, een tweede team/groep in het leven roepen. Dubbele aanwas van trainers is dus nodig. Ook begeleiders. Gerard: “Ik krijg meer appjes van de G-voetballers dan van m’n vrienden en familie.” En dan moet er ook nog geld komen. Het G-voetbal heeft specifieke sponsoren nodig, omdat het vervoer en de begeleiding anders is en dus meer geld kost. In Kusters Bouw, Ventura en Blend hebben ze die sponsors gevonden.

De schrijver en fotograaf van de krant vertrekken weer. Achter hen ontstaat er op de training vreugde over een mooie trap of een prachtige beweging. Ze zijn ‘de mensen van de krant’  al lang weer vergeten….  

Tekst: Eelke Lok
Foto’s: Richard de Jonge