Gezondheidscentrum in Makkum gaat langzamerhand weer terug naar normaal

Foto: Josine Thibaudier

MAKKUM - Nadat op 13 juni meer dan 400 Makkumers in het MFC Maggenheim hun tweede Corona-vaccinatie hebben gekregen, heeft het Gezondheidscentrum in de afgelopen weken per ampul ook de laatste vaccins aan patiënten gegeven.

“Uiteindelijk,” zegt dokter Dierick, “hebben we bijna duizend vaccinaties gezet zonder dat we er ook maar één hebben hoeven weg te gooien! De assistentes hebben super hard gewerkt en we zijn ook heel blij dat bijna alle Makkumers zo goed hebben meegewerkt.”

“En nu de meeste maatregelen van de baan zijn, gaan we zo langzamerhand weer terug naar normaal. We vinden het reuze fijn dat we in het Gezondheidscentrum weer patiënten kunnen ontvangen zonder het dragen van mondkapjes. Opvallend is wel dat er weer meer normale verkoudheden te zien zijn op het spreekuur sinds we allemaal gestopt zijn met het dragen van mondkapjes.”

“Nederland en Makkum maakt zich op voor de vakantie. We hopen dat het verminderen van de maatregelen niet leidt tot al te veel toename van de besmettingen. Gelukkig is de vaccinatiebereidheid in Nederland groot en hebben veel mensen ook al hun tweede vaccinatie gehad. Als we straks ook veel van de kinderen vanaf twaalf jaar gevaccineerd hebben, heb ik er goede hoop op dat we in het najaar geen nieuwe golf krijgen,” aldus de dokter.

Hij heeft nog wel een waarschuwing. Er is immers pas sprake van een ‘normale’ situatie als iedereen twee keer is gevaccineerd. “Tot die tijd is het heel belangrijk dat iedereen zich laat testen voordat hij in situaties komt dat hij of zij geen anderhalve meter afstand kan houden. Denk daarbij aan festivals, discotheken etcetera. En wie naar het buitenland gaat, moet zich realiseren dat het niet alleen van groot belang is dat men zich vooraf laat testen volgens de regels van het gastland, maar vooral ook dat er bij terugkeer wordt getest. Vorig jaar hebben we in Nederland een forse toename van de besmettingscijfers gezien, doordat Nederlanders besmet terug kwamen vanuit het buitenland.”

Dokter Dierick is er van overtuigd dat we de zomer goed doorkomen en dat iedereen kan genieten van de vakantie, mits men maar aan de afspraken houdt. Namens alle medewerkers van het Sûnhûs wenst hij iedereen een heel fijne zomervakantie!

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws