Gezondheidscentrum Makkum haalt opgelucht adem

Foto: Sunhus

MAKKUM - Dokter Dierick slaakt een zucht van verlichting. “Wat fijn dat er weer meer mogelijk is in Nederland,” zegt hij.

 “We merken dat veel mensen opgelucht zijn dat er weer meer kan. hoewel het weer het vaak niet toe laat.” Het Gezondheidscentrum is grotendeels door blijven werken en heeft bijna alle normale zorg kunnen leveren. Wel werd gemerkt dat de ziekenhuizen veel zorg hadden afgeschaald, hetgeen leidde tot vertragingen en veel onrust bij de patiënten.

”Gelukkig konden de ziekenhuizen de meeste noodzakelijke zorg blijven leveren. Dat is een verschil met de eerste golf. Het is nu zaak om in de komende maanden de uitgestelde zorg in te halen. De overheid probeert dit ook aan te sturen. De verwachting is dat patiënten in sommige gevallen gevraagd gaat worden om hun behandeling of operatie in een ander ziekenhuis te laten uitvoeren,” aldus Dierick.

De afgelopen maanden is het Gezondheidscentrum erg druk geweest met de vaccinaties. Het Sûnhûs heeft zelf bijna 500 mensen gevaccineerd, maar is ook door de GGD ingeschakeld om te helpen met het doorsturen van de gegevens van specifieke patiënten groepen, die door de GGD gevaccineerd moeten worden. Logischerwijs waren er bij de patiënten veel vragen. Soms stond de telefoon roodgloeiend.

Dokter Dierick heeft ook het nieuws in de media over weggegooide vaccins met belangstelling gevolgd. Het Gezondheidscentrum is er op eigen wijze mee omgegaan. “Hoewel de organisatie steeds meer werk kostte, is het ons gelukt om vijfhonderd patiënten te vaccineren zonder enige verspilling. Dit is met name te danken aan de assistentes die heel hard hun best gedaan hebben om dit allemaal zo goed mogelijk te organiseren. Zondag 27 juni krijgen de mensen die door ons gevaccineerd zijn hun tweede prik. We hebben dit weer georganiseerd in MFC Maggenheim. Iedereen heeft hier een persoonlijke uitnodiging voor gehad.”

“Mensen voor wie het absoluut niet mogelijk is om op 27 juni te komen voor hun tweede vaccinatie kunnen contact opnemen met het Gezondheidscentrum om een ander tijdstip te bespreken. We vragen iedereen wel om hier alleen in uiterste noodzaak gebruik van te maken, omdat het veel extra werk is om van de normale logistiek af te wijken.”

De gezondheidszorg heeft wel last van het beleid van de overheid, dat nogal vaak verandert. Dierick noemt dat overigens logisch, omdat de kennis over de vaccinatie en het virus ook steeds beter wordt. “Patiënten die de afgelopen zes maanden een vastgestelde Corona-diagnose hebben gehad, dus met een test, hoeven maar één injectie van het Astra-vaccin. We hopen dat iedereen in juli ten minste één keer is gevaccineerd.”

“Misschien kunnen we dan weer allemaal op vakantie. Het zal nog zeker niet een normaal jaar worden, maar we denken dat de komende zomer weer heel goed kan worden. Wat de toekomst gaat brengen, kunnen we natuurlijk geen van allen voorspellen. Het belangrijkste blijft echter, dat we de Corona-crisis met z’n allen hebben bestreden en dat we dat in de toekomst ook samen moeten blijven doen,” aldus dokter Dierick.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws