Maaike Dijkstra uit IJlst: 'NU komt het aan op mentale veerkracht'

IJLST - Weet jij hoeveel gedachten er dagelijks door je hoofd heen gaan? Meer dan je zou denken. Een rekensom: ervanuit gaande dat je gemiddeld acht uren per etmaal slapend doorbrengt, levert je dat in de wakkere uren zo’n 60.000 tot 80.000 gedachten op. Dat zijn er ruim 4000 per uur en ruim 70 per minuut. En wat bedenken we allemaal wel niet in zo’n minuut, uur of dag? Misschien een belangrijkere vraag: Wat doe jij ermee? Leef je vanuit innerlijke vrijheid en plezier, of vanuit spanning en verkramping? Voor dit antwoord gingen wij op bezoek bij bewustzijnscoach en yoga- en mindfulness trainer Maaike Dijkstra (47) uit IJlst, getrouwd en moeder van vier kinderen, die na vijftien jaar in het communicatievak besloot het roer compleet om te gooien en zich in te zetten voor datgene waar ze, toen ze jong was, altijd naar zocht: rust, ontspanning en bewustzijn. Op 1 november gaat er een
4-delige mindfulness serie van start voor iedereen die opzoek is naar ontspanning, waarbij je leert de hele wirwar aan gedachten het hoofd te bieden om weer te genieten in het dagelijkse leven. 

Human doing in plaats van human being
Het is maandagmorgen. De routeplanner vertelt dat de Werf in IJlst het beste te bereiken is via ‘het smalle slingerweggetje langs de Geeuw’ en als de navigatie dat zegt, dan doen we dat natuurlijk! Aangekomen op de eindbestemming – Sneekerpad nummer 4 - staat Maaike al buiten te wachten. Een warm en hartelijk welkom!

In een ongedwongen en huiselijke sfeer, onder het genot van een kopje koffie, vertelt Maaike over haar zoektocht naar rust en hoe ze deze ervaring nu inzet om anderen te begeleiden. “Wij mensen zijn vandaag de dag zo gewend om erkenning in onze omgeving te zoeken. Zolang anderen je aardig vinden, je relatie goed is en je op het werk goed presteert, dan krijg je een goed gevoel over jezelf. Bovendien leven we in de illusie dat je je leven bestuurt vanuit controle. Als je nu eens denkt aan wat je gisteren of vorige week woensdag hebt gedaan, is deze dag – tot op de minuut - precies zo gelopen zoals jij van tevoren had bedacht? Of neem bijvoorbeeld dat moment in maart, toen de wereld opeens helemaal stil stond. Van het één op het andere moment ben je de controle kwijt, waarvan je nog zo dacht die te hebben. Dan besef je ineens hoe kwetsbaar je bent. En de gedachten die je erbij krijgt, brengen spanning met zich mee. De meesten van ons leven als ‘human doing in plaats van human being’. Vanuit het idee, dat jij dat allemaal kan sturen, vanuit het hoofdkantoor.”

'Middeleeuwen' 
Wist je dat mensen in de middeleeuwen in een half jaar net zoveel prikkels kregen als wij op een dag? Een voortdurende stroom aan prikkels van buitenaf haalt je steeds weg bij jezelf en is voeding voor gedachten. Dit begint al bij het wakker worden. Ineens is er een ‘IK’ die allerlei problemen heeft. Als je slaapt dan zijn die problemen er niet en gaat het leven helemaal vanzelf. Die intuïtieve intelligentie volgen, maakt dat je leven heel moeiteloos en licht wordt. Zodra je aan jezelf merkt dat het een ‘moeten’ is, dan zijn het je gedachten en ego die je leiden. Voel je juist de ruimte en de opening bij een bepaalde keuze, dan is het je hart en intuïtie die spreekt. ”

“Ik heb nog nooit zo goed geproefd!”
En hoe creëer jij rust? Maaike: “In de coachings werk ik met meditatie en zelfonderzoek. Daarnaast geef ik intuïtieve yoga en yin yoga bij het Body & Mind Center Sneek en organiseer ik Stiltedagen en Retreats bij landhotel de IJsvogel in Legemeer en op Vlieland. Deze dagen ben ik met een groep, lopen we over het strand of door de bossen. Veelal in stilte, dit helpt je om de verhalen van het denken te doorzien. Op de Stiltedagen eten we ook in stilte. Laatst zei iemand nog tegen mij: ‘ik heb nog nooit zo goed geproefd!’ Wekelijks mediteren werd vanzelf een dagelijkse gewoonte: kijken vanuit het ‘gewaarzijn’, bewustzijn. En daarvoor hoef je echt niet in een lotushouding en een hippe sportbroek aan, dat kan gewoon heel direct, nu, hier. Voor mij is alles meditatie. Wil je het eens proberen?” vraagt Maaike. “Deze meditatie duurt drie minuten. Je kan ervoor kiezen om je ogen te sluiten, maar je kan ook recht naar beneden kijken als je dat fijner vindt.” Maaike neemt je vervolgens op een heel fijne en rustige manier – beginnend vanaf je voeten tot aan je gezicht – mee in de aandacht van je eigen lichaam en bewustzijn. Geen zweverige bedoening. De drie minuten vliegen voorbij.

Twee gratis coachgesprekken
“Wij mensen zijn vaak speelbal van de omstandigheden. Kijk, deze bal met glitters erin zijn onze gedachten en gevoelens. Als je even schudt, bewegen de glitters overal en door elkaar heen, maar zodra je deze bal neerlegt en bewust aanwezig blijft, dan zie je dat de gedachten neerdwarrelen en er helderheid ontstaat. Als coach begeleid ik mensen naar deze innerlijke ruimte en rust en naar meer bezieling in je leven, privé of werk. Het is nu mogelijk om 2 gratis coaching gesprekken te ontvangen. Om mensen verder te helpen in werk en loopbaan lanceert minister Koolhaas een subsidieregeling voor persoonlijke ontwikkeling. Bij voorkeur aanmelden in november, dan kun je vanaf 1 december starten!”

Start mindfulness 1 november
Mindfulness leert je in het hier-en-nu te leven. Zo kun je meer ontspannen en genieten in het dagelijks leven. Mindfulness helpt je stress aanzienlijk te verminderen. De training zorgt ervoor dat je veel meer tijd gaat ervaren en maakt korte metten met onrust. Je leert wat je zelf kunt doen om (werk)stress los te laten. Hoe je piekergedachten, onrust en slapeloosheid kunt aanpakken en hoe je energieker en moeiteloos kunt werken en leven. Bovendien word je je bewust van automatische patronen en reacties in je leven. Door middel van de aandacht en het bewust stoppen, kun je deze leren doorbreken. In november start de 4-delige mindfulness serie: zondag 1, 8, november en zondag 6 december vanaf 10.00 – 12.00 uur in het Body & Mind Center Sneek. Op zondag 22 november 9.30 – 17.00 uur is er een Stiltedag in Legemeer, lunch & drinken inbegrepen! Kosten 160,- per cursus, inclusief de Stiltedag bij Landhotel de IJsvogel. Ook krijg je meditatieopnames, een werkmap met theoretisch kader en oefeningen mee om dagelijks thuis te oefenen! Interesse of aanmelden? Stuur een mailtje naar info@maaike-dijkstra.nl. of ga naar de website https://www.maaike-dijkstra.nl/mindfulness/

Namasté!
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden