Ouderenzorg in Makkum onder grote druk

MAKKUM - Het gaat mis met de ouderenzorg in Makkum. Bekend was al dat Avondrust op termijn moet wijken voor nieuwbouw woningen. 

Nu heeft de overkoepelende organisatie Patyna besloten om op korte termijn elf keukens van de aan haar zorg toevertrouwde centra te sluiten. De aanleiding is dat ze niet uitkomen met het budget en dus moeten bezuinigen. Volgens de leiding van Patyna levert de sluiting anderhalf miljoen euro per jaar op.

De bewoners van de centra betalen een aanzienlijk bedrag mee aan hun eten. In Avondrust is dat rond de 7,50 euro .Daarvoor krijgen ze op dit moment een smakelijke driegangenhap die door de bank genomen op waardering kan rekenen. Dat zal ongetwijfeld anders worden als alle diners uit de keuken van Bloemcamp in Bolsward gaan komen. Natuurlijk zijn alle vergelijkingen met gaarkeukens overtrokken maar gastronomischer wordt het er zeker niet op.

Een rondje bellen langs enkele Patyna-vestigingen levert een scala aan reacties op, maar geen van de ondervraagden reageert enthousiast. Men is bang voor de polystyreenbakjes en de magnetroncultuur, die zal ontstaan. Een bewoner van een Sneker huis krijgt sinds kort eten uit Bloemcamp en zegt: “Het is niet smakelijk en meestal lauw. Ik eet daardoor gewoon minder en dat is niet goed voor mijn gezondheid.” De meesten zijn overigens best bereid om extra te betalen voor het in stand houden van de huidige opzet.

Ook de lokale middenstand zal er zeker iets van gaan merken. Nu wordt bijvoorbeeld het vlees ingekocht bij de plaatselijke slager. Dat is misschien iets prijziger, maar de koks hebbend e zekerheid dat er kwaliteit op tafel komt. Straks komt alles waarschijnlijk rechtstreeks van de groothandel.

Ook op termijn moet voor de ouderenzorg in Makkum worden gevreesd. Er ligt een ambitieus plan voor de Tichelaar-locatie, maar het aantal plaatsen dat daar wordt gerealiseerd is bij lange na niet genoeg om alle bewoners van Avondrust te herbergen. Oranjewoud gaat daar 32 zorgwoningen, vier zorgwoningen en zeven appartementen bouwen. Avondrust heeft ruim 50 complete appartementen plus de Jonkersflat met 15 aanleunwoningen. 

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden